Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. Μπαρνιέ: «Οι μικρότερες τράπεζες είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης»


image
«Οι μικρότερες τράπεζες είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θεματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ στο CNBC.

Ο κ. Μπαρνιέ απέρριψε τις αιτιάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εστιάσει μόνο στην επίλυση των προβλημάτων των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.
«Μη συστημικές τράπεζες όπως η Northern Rock, η ισπανική Bankia και η γαλλο-βελγική Dexia θα είναι αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, στο Ambrosetti Forum, στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας.

«Για να είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη η επίβλεψη των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει και τέτοιες τράπεζες», πρόσθεσε.
Επίσης, είπε πως κανένας θεσμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τη διαδικασία ελέγχου παρ'ότι κάποιοι μηχανισμοί ελέγχου θα παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο όπως π.χ. η προστασία των καταναλωτών. «Η ΕΚΤ δεν θα ασχολείται με την καθημερική λειτουργία των τραπεζών», διαβεβαίωσε ο κ. Μπαρνιέ.


Την Τετάρτη, εξ άλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο θα ανακοινώσει το πλάνο της Ευρ. Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο 6000 τράπεζες της ευρωζώνης θα τεθούν υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. Χώρες εκτός ευρώ, όπως η Βρετανία, θα μπορούν να θέτουν τις τράπεζες τους υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ προαιρετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου