Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση προχωρά η BoJ


Στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς assets κατά 10 τρισ. γιεν.

Κύριος λόγος, η επιβράδυνση της ζήτησης παγκοσμίως και οι αναζωπύρωση των εντάσεων με την Κίνα, που ουσιαστικά πλήττουν τις όποιες ελπίδες για μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας.


Η Bank of Japan διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς assets και το πρόγραμμα δανεισμού, που αυτή τη στιγμή αποτελούν τα βασικά της εργαλεία για νομισματική χαλάρωση, κατά 10 τρις. γιεν (127 δισ. δολάρια), στα 80 τρις. γιεν. Η αύξηση του ποσού θα αφορά κυρίως στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Επίσης, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην μηδενική γραμμή του 0%-0,1%.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας έχει περιέλθει σε «παύση», καθώς οι οικονομίες διεθνώς προχωρούν όλο και βαθύτερα σε καθεστώς επιβράδυνσης.

«Η τράπεζα αναμένει ότι, μαζί με τις επιδράσεις των προηγούμενων μέτρων, η σημερινή απόφαση για ενίσχυση της νομισματικής χαλάρωσης, θα διασφαλίσει την επιστροφή της ιαπωνικής οικονομίας σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης και σταθερότητας των τιμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου