Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Citi: Επενδυτικές ευκαιρίες από την είσοδο της Ρωσίας στον WTO



Μετά από 20 περίπου χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ρωσία έγινε πλέον μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Μία εξέλιξη που, όπως σχολιάζει σερ πρόσφατη έκθεσή της η Citi, ανοίγει νέες προοπτικές για την οικονομία της χώρας και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες. 

Η είσοδος της Ρωσίας στον WTO συνεπάγεται όχι μόνο μείωση των εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών (αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 50% μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια), αλλά και μία σειρά από δεσμεύσεις σε ένα ευρύτατο πεδίο που θα αφορούν από τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι τα πνευματικά δικαιώματα.
 
Η Ρωσία έχει ήδη προωθήσει έναν αριθμό νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και, όπως εκτιμά η Citi, η είσοδός της στον WTO θα τη βοηθήσει να συνεχίσει τις απαραίτητες εγχώριες μεταρρυθμίσεις -όπως συνέβη και με άλλες χώρες που εντάχθηκαν στον Οργανισμό- οι οποίες θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα ενισχύσουν τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρει η Citi, η είσοδος στον WTO αναμένεται να ενισχύσει το ρωσικό ΑΕΠ κατά 11% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το 70% της αύξησης αυτής αναμένεται να προέλθει από το άνοιγμα της ρωσικής οικονομίας σε ξένες επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών. 

Θεωρητικά η ένταξη της Ρωσίας στον WTO θα συμβάλει και στην υποχώρηση του risk premium των ρωσικών μετοχών, ωστόσο η αγορά θα πρέπει να πειστεί ότι η ένταξη θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, η Citi διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο για τον δείκτη RTS στις 1.600 μονάδες στο τέλος του 2012. 

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι ξένοι «παίκτες» σε εταιρικό επίπεδο, από την ένταξη της Ρωσίας στον WTO, θα είναι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα ωφεληθούν από τη μείωση των δασμολογικών επιβαρύνσεων και το βελτιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Citi ξεχωρίζει 34 μετοχές εταιρειών, για τις οποίες η Ρωσία αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης και οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από την ένταξη της χώρας στον WTO. 

Σε εγχώριο επίπεδο, περισσότερο ευνοημένοι θα είναι οι καταναλωτές αλλά και γενικά οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας και φθηνότερες υπηρεσίες. Εταιρείες στον κλάδο της λιανικής, όπως οι Magnit ή η X5 θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των ευνοημένων. 

Αντίθετα, οι κλάδοι που δεν βλέπουν με… «καλό μάτι» την είσοδο της Ρωσίας στον WTO, είναι αυτοί μέχρι σήμερα επωφελούνταν από τους υφιστάμενους περιορισμούς και πιθανότατα θα ζημιωθούν από την ένταση του ανταγωνισμού. Πρόκειται κυρίως για εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες του κλάδου των τροφίμων ή του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου