Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Πυροβολισμοί εναντίον οχημάτων της Eulex στο Κόσσοβο



Άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων της αστυνομίας του Κοσόβου και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) στην περιοχή του δήμου Ζούμπιν Πότοκ, στο βόρειο Κόσοβο. Από την επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά μέλος της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου και προκλήθηκαν ζημιές στα οχήματα της αστυνομίας και της Eulex.

Την επίθεση καταδίκασαν ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο Σάμουελ Ζμπόγκαρ, τονίζοντας ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eulex, ομάδα μασκοφόρων εμφανίστηκε στον οδικό άξονα Ζούπατς - Ζούμπιν Πότοκ και άνοιξε πυρ εναντίων των οχημάτων της αστυνομίας του Κοσόβου και της Eulex.

«Ένα μέλος της αστυνομίας τραυματίστηκε. Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό. Απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν κάποια πληροφορία για το επεισόδειο να επικοινωνήσουν με την αστυνομία» είπε ο κ. Ντε Μαρνιάκ.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο Σάμουελ Ζμπόγκαρ έκανε λόγο για «πράξη ωμής βίας».

«Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Αυτό αντικατοπτρίζει και ενισχύει την ανάγκη για ισχυρότερο κράτος δικαίου στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοσόβου. Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ και η Eulex θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για το σκοπό αυτό» τόνισε ο κ. Ζμπόγκαρ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα μέλη της αστυνομίας της Eulex ήταν καθ΄ οδόν προς το Ζούμπιν Πότοκ προκειμένου να αναλάβουν τα συνήθη καθήκοντά τους στον τοπικό αστυνομικό σταθμό, όταν συνέβη η επίθεση και η αστυνομία του Κοσόβου τα συνόδευε.

Ο περιφερειακός εκπρόσωπος της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου, Άβνι Ζαχίτι δήλωσε ότι άγνωστοι δράστες άνοιξαν πυρ στα οχήματα της αστυνομίας του Κοσόβου και της Eulex. Τα δύο οχήματα καταστράφηκαν και μία αστυνομικός σερβικής εθνικότητας, τραυματίστηκε από θραύσματα τζαμιού.

Το επεισόδιο καταδίκασε και ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος διέκοψε επίσκεψή του στο νότιο Κόσοβο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Βούλιν πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο και μετά από το επεισόδιο μετέβη στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβυ για να συζητήσει με τους εκπρόσωπους των Σέρβων που κατοικούν στην περιοχή.

http://presscode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13393%3A----eulex---&catid=4%3Abalkan-focus&Itemid=469&lang=en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου