Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Προτάσεις του IIF για επιστροφή στην ανάπτυξη



Τη χρηματοδότηση της 2ετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της νέας μείωσης των επιτοκίων εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανάληψη δράσεων για την άμεση επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη, προτείνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σε ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα.

«Ηρθε η ώρα να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας» σημειώνουν οι αναλυτές του IIF, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι θα παραμείνουν οι ανησυχίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδό της από το ευρώ. Παράλληλα, η διατήρηση της ύφεσης καθιστά δύσκολη τη δημοσιονομική προσαρμογή και ταυτόχρονα την αποφυγή ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.


Στο πλαίσιο αυτό, για την ταχύτερη επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, το IIF προτείνει:

1. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

2. Να αποπληρωθούν εφάπαξ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και όχι σε δόσεις.

3. Να δοθεί η 2ετής παράταση στον χρόνο της μείωσης του ελλείμματος. Μάλιστα, το IIF εκτιμά πως αν μειωθούν τα επιτόκια των δανείων της Ευρωζώνης και του χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τότε δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί η παράταση αυτή.

4. Να εκταμιευτούν ταχύτερα οι πόροι του ΕΣΠΑ.

5. Να δοθεί το «πράσινο φως» στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα μισά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για να τα κατευθύνει σε επενδύσεις αντί της εξυπηρέτησης του χρέους της.

Μάλιστα, το ινστιτούτο θεωρεί ότι στην περίπτωση που προωθηθεί το σχέδιο μείωσης των επιτοκίων, δοθεί η παράταση και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τότε το όφελος για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντικό και θα μπορούσε το 2020 να υποχωρήσει ακόμα στα επίπεδα του 98% του ΑΕΠ, υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_06/09/2012_494507

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου