Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

S&P: Η Ευρωζώνη μπαίνει σε νέα περίοδο ύφεσης


Αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοινώνοντας σήμερα ότι περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013. 

Στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Ιούλιο η S&P έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2012 και μικρή ανάπτυξη 0,3% το επόμενο έτος. 


Για την Ισπανία η S&P αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% αυτό το έτος και περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,6% το 2013. 

"Οι τελευταίες οικονομικές ενδείξεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη", σχολίασε ο Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη μας ότι η περιοχή μπαίνει σε μια νέα περίοδο ύφεσης, έπειτα από τρία τρίμηνα αρνητικής ή μηδενικής ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 201. Ωστόσο οι προοπτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα".

"Ειδικότερα, προβλέπουμε άλλο ένα έτος πολύ αδύναμης ανάπτυξης το 2013 στη Γαλλία και τη Βρετανία και περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία", πρόσθεσε ο αναλυτής της S&P.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η ανάπτυξη σε ορισμένες από τις μικρότερες, ανοιχτές οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ελβετία, η Σουηδία και το Βέλγιο, συνεχίζει να εμφανίζει κάποια ανθεκτικότητα. 

Από την άλλη πλευρά, βαθαίνει η ύφεση στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ για τις χώρες του πυρήνα ο οίκος επισημαίνει ότι συνεχίζουν να εμφανίζουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική ανάπτυξη.

Συνολικά, το οικονομικό outlook συνεχίζει να κυριαρχείται από τη διαδικασία απομόχλευσης η οποία λαμβάνει χώρα σχεδόν ταυτόχρονα στο δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αναφέρει η S&P.  

"Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική συρρίκνωση αφαιρεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το ΑΕΠ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ύφεσης, κυρίως εξαιτίας της ταυτόχρονης απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος", αναφέρει ο Jean-Michel Six.

"Η περιφέρεια της Ευρωζώνης δεν έχει λάβει το ίδιο επίπεδο ανακούφισης στα επιτόκια της από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όπως δείχνουν τα ιστορικά προηγούμενα (για παράδειγμα η Σουηδία την δεκαετία του 1990), αλλά το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ (Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές) μπορεί να το αντισταθμίσει αυτό", προσθέτει.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου