Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ $ 4 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ

Η Ρωσία θα παραδώσει επιθετικά ελικόπτερα και κινητά συστήματα αεράμυνας στο Ιράκ, συμφωνία όπλων αξίας $ 4.2 δις. που υπεγράφη νωρίτερα αυτό το έτος, αποκάλυψη που έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού πρωθυπουργού στη Μόσχα Nuri al-Maliki, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογο του Dmitry Medvedev.


Η Μόσχα θα παράσχει 30 Mil Mi-28NE επιθετικά ελικόπτερα παντός καιρού, και 50 Pantsir-S1 συστήματα αεράμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Οι συμβάσεις, μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν συναφθεί από τις δύο χώρες, υπεγράφησαν τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τον υπουργό Αμύνης του Ιράκ, σύμφωνα με έγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του al-Maliki.

Η Vedomosti daily ανέφερε ότι η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη σύμβαση πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η Ρωσία από το 2006.

Ο αναλυτής της βιομηχανίας όπλων Ruslan Pukhov, του Κέντρου για την Ανάλυση Στρατηγικής και Τεχνολογιών, ινστιτούτου σκέψης με έδρα τη Μόσχα, δήλωσε ότι η συμφωνία έδειξε την επιθυμία της Βαγδάτης να σπάσει το μονοπώλιο της Ουάσιγκτον στην προμήθεια όπλων προς τη νέα κυβέρνηση της χώρας.



«Είναι εμφανές ότι η επιρροή της Αμερικής στο Ιράκ ήταν υπερβολική. Η σιιτική κυβέρνηση της χώρας έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται πιο ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον, κοιτώντας περισσότερο προς το Ιράν», είπε.

Επίσης, ο Pukhov αποδίδει την επιτυχία της Ρωσίας να κερδίσει τα συμβόλαια στις προσπάθειες του πρώην επικεφαλή της Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας Mikhail Dmitriyev, ο οποίος είχε επιμείνει στο παρελθόν ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ιράκ».

Πρόσφατα η Ρωσία έχασε μια άλλη συμφωνία πώλησης όπλων στην Ινδία για την προμήθεια Mi-28EN, την οποία κέρδισε η Αμερικανική Boeing με το AH-64 Apache. Το Ιράκ έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μεταχειρισμένων Lockheed F-16 μαχητικών αεροσκαφών και λοιπού εξοπλισμού.

Ο Maliki ταξιδεύει με τον υπουργό πετρελαίου και εμπορίου του Ιράκ, καθώς και τον επικεφαλή της επιτροπής επενδύσεων, ανέφερε το Al Arabiya. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η ρωσική Lukoil κέρδισε ένα συμβόλαιο εξερεύνησης $100 εκ. και εκπονεί το τεράστιο έργο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη δυτική Qurna εκεί.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου