Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το φυσικό αέριο της Τσαγιάντα αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγικές δυνατότητες της «Γκαζπρόμ»

Στη Ρωσία θα δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Σε πέντε χρόνια η εταιρία «Γκαζπρόμ» προγραμματίζει να αρχίσει την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος της Τσαγιάντα στη Γιακουτία (Ανατολική Σιβηρία) και να ολοκληρώσει την κατασκευή του κεντρικού αεριαγωγού έως το Βλαδιβοστόκ.


Αυτό θα είναι το τελικό στάδιο στη συνένωση του ανατολικού και του δυτικού δικτύου φυσικού αερίου της Ρωσίας. Η δε κατασκευή στην περιοχή Πριμόρσκι εργοστασίου παραγωγής υγραερίου θα δημιουργήσει δυνατότητες αύξησης των προμηθειών στις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Όπως αναμένεται, ως τα τέλη της δεκαετίας η ζήτηση υγραερίου θα διπλασιαστεί.
Στο κοίτασμα της Τσαγιάντα σχεδιάζεται να εξορύσσονται ετήσια 25 δισεκ. κβ.μ φυσικού αερίου. Σημαντικό μέρος του θα μεταφέρεται στο Βλαδιβοστόκ. Η κατασκευή αυτής της διακλάδωσης του αγωγού θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια. Μετά θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου του κοιτάσματος Κοβικτίνσκι στην περιοχή Ιρκούτσκ (επίσης στη Σιβηρία). Κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, το θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κίνα προς το παρόν παραμένει εκτός προγράμματος. Όπως φαίνεται, η «Γκαζπρόμ» εξετάζει τη δυνατότητα εξασφάλισης της τροφοδοσίας των περιοχών της Ανατολικής Σιβηρίας και προώθησης στην ασιατική αγορά υγραερίου χωρίς συνάρτηση με την Κίνα, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Κοντράτιεφ:

- Όπως δείχνει η πείρα των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, αυτή η χώρα είναι αρκετά δύσκολος συνομιλητής. Αν η «Γκαζπρόμ» συμφωνήσει ή ακόμα και χωρίς συμφωνία να αρχίσει την κατασκευή αγωγού με προορισμό την Κίνα, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ότι η Κίνα μετά θα μπορεί να υπαγορεύει τους όρους της. Γι΄αυτό η «Γκαζπρόμ» θα ήθελε να έχει μεγάλη ελευθερία δράσης. Απ΄αυτή την άποψη η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Τσαγιάντα, η κατασκευή αεριαγωγού και τερματικού εξαγωγής υγραερίου ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη στρατηγική της εταιρίας.

Στην αγορά υγραερίου της Ιαπωνίας, που είναι ο βασικός εισαγωγέας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μπορεί να εμφανιστούν και ήδη εμφανίζονται νέοι παίκτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Όμως η «Γκαζπρόμ» εξακολουθεί να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, θεωρούν πολλοί αναλυτές. Τα κοιτάσματα της Σιβηρίας είναι υπερμεγέθη. Το κόστος εξόρυξης υδρογονανθράκων εκεί είναι πολύ χαμηλό. Συνεπώς, στους αγοραστές μπορούν να προταθούν πολύ συμφέροντες όροι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτού του προγράμματος οι ποσότητες προμηθειών φυσικού αερίου στην αγορά της Ασίας μπορεί να υπερβούν τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

ΤΩΝ Ολέγκ Νεχάι, Βιτάλι Ραντνάεφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου