Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τρόικα: Επαναγορά χρέους, μείωση επιτοκίων στα δάνεια και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ οι λύσεις που προκρίνονται για την Ελλάδα - Στο 128,2% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020 και στο 115% το 2022... με συνδυασμό δράσεων


Επαναγορά ομολόγων, μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ συνιστούν τον συνδυασμό των μέτρων που εξετάζονται για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με νέο έγγραφο της τρόικας.
Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η Wall Street Journal, οι επιλογές για τη μείωση τουν ελληνικού χρέους που εξετάζονται είναι η επαναγορά ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω έγγραφο είναι εφικτή η μείωση του ελληνικού χρέους στο 128,2% του ΑΕΠ έως το 2020 μετά από τον συνδυασμό των ανωτέρω μέτρων.

Kατά τα ίδια στοιχεία, εφικτή κρίνεται και η μείωση του ελληνικού χρέους στο 115% του ΑΕΠ έως το 2022, ήτοι σε 10 χρόνια από τώρα.

Τι ανέφερε το έγγραφο που επεξεργάστηκε στο Eurogroup

Μόνο με «κούρεμα» μπορεί να μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος αναφέρει έκθεση που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε κατά την χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στην 15σέλιδη έκθεση, είτε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα είτε να επιβάλλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί εμμέσως «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν υπάρξει ένα νέο πακέτο μέτρων, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από 170% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

«Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φτάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μια ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)» αναφέρει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων – πέραν του κόστους χρηματοδότησης - στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,70%) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020 ενώ μια μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης (0,25%), θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από τον EFSF θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 16,9% του ΑΕΠ (περίπου 43,8 δις ευρώ) και ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τότε το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr


1 σχόλιο:

  1. Χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο για να καθαρίσετε τα χρέη σας ή χρειάζεστε ένα δάνειο συμμετοχικού κεφαλαίου για τη βελτίωση της επιχείρησής σας; Έχετε απορριφθεί από τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς; Χρειάζεστε ενοποίηση δανείου ή υποθήκη; Δεν ψάχνετε πια, όπως είμαστε εδώ για να κάνετε όλα τα οικονομικά σας προβλήματα ένα πράγμα του παρελθόντος. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    Αυτό είναι Υποθήκες Οικονομικών Ωκεανών. Προσφέρουμε δάνεια σε όσους ενδιαφέρονται για ένα λογικό επιτόκιο 2%. Η σειρά κυμαίνεται από 5.000,00 Ευρώ έως 100.000.000,00 Ευρώ κατ 'ανώτατο όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή