Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ» Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ

Πιο ορατό από ποτέ είναι πλέον το ενδεχόμενο διάσπασης της γαλλικής Δεξιάς, καθώς οι εξελίξεις ήταν για ακόμη μία μέρα καταιγιστικές και η ένταση κλιμακώθηκε στο σίριαλ της αρχηγίας του UMP.

Ο πόλεμος Φιγιόν - Κοπέ έχει φέρει στα όρια της κατάρρευσης τη γαλλική Δεξιά
Ο πόλεμος Φιγιόν - Κοπέ έχει φέρει στα όρια της κατάρρευσης τη γαλλική Δεξιά
Προς δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να επαναληφθούν οι εσωκομματικές εκλογές που χάρισαν οριακά τη νίκη στον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ φαίνεται να οδεύει το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αμφισβητεί έντονα το αποτέλεσμα, προχώρησε χθες σε μια αποφασιστική ενέργεια με στόχο να πιέσει για την επανάληψη της ψηφοφορίας για την προεδρία του κεντροδεξιού κόμματος, κάτι που είχε ζητήσει και ο διαμεσολαβητής στην κόντρα, Νικολά Σαρκοζί: ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση μιας ομάδας αποσχισθέντων από το UMP βουλευτών στο κοινοβούλιο υπό την ηγεσία του και αναμενόταν το βράδυ να γνωστοποιήσει τη σύνθεσή της.
Παρόλο που χθες το πρωί είχε αρνηθεί κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκ νέου στησίματος των καλπών για την ανάδειξη του διαδόχου του Νικολά Σαρκοζί, λίγες ώρες αργότερα και αφού μεσολάβησε η ανακοίνωση του Φιγιόν, ο Κοπέ πρότεινε τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο.

Συμφώνησαν
Η πρόταση του Κοπέ βρήκε χθες σύμφωνους και τον ίδιο τον Φιγιόν αλλά και το «Σαρκό», ο οποίος έχει κληθεί εδώ και δύο μέρες να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη στην κόντρα που έχει φέρει το άλλοτε ισχυρό κόμμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει αναλάβει ρόλο πυροσβέστη στην εσωκομματική κρίση
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει αναλάβει ρόλο πυροσβέστη στην εσωκομματική κρίση
Ο Κοπέ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι παραμένει αρχηγός του κόμματος μέχρι να διεξαχθούν οι ενδεχόμενες νέες εκλογές. Πάντως ορισμένα δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο χαρακτήριζαν χθες σχεδόν «αδύνατη» τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έξι ολόκληρους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αναμφισβήτητο είναι, όμως, το γεγονός ότι όσο περισσότερο η διαμάχη για την ηγεσία της Κεντροδεξιάς συνεχίζεται τόσο πιο κοντά φτάνει το κόμμα στο χείλος της καταστροφής και, από την άλλη πλευρά, ενισχύεται ένας Σαρκοζί, ο οποίος πριν από λίγους μήνες έμοιαζε «ξοφλημένος».
Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θέλουν υποψηφιότητα του πρώην προέδρου στις εκλογές του 2017, ενώ ο ρόλος του ούτως ή άλλως αναβαθμίστηκε τη Δευτέρα, όταν ο Αλέν Ζιπέ, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να μεσολαβήσει, κατέφυγε στον Σαρκοζί.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η επιτροπή προσφυγών του UMP επιβεβαίωσε τη νίκη στον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ για δεύτερη φορά από την ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στις 18 Νοεμβρίου. Η απόφαση της Επιτροπής έδωσε αυτήν τη φορά προβάδισμα 952 ψήφων στον Κοπέ.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝA
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63744905

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου