Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ «Πράσινο» από την Γερουσία για τη σωτηρία από τον «γκρεμό»

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα, σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που ήταν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του λεγόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού" που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013 καθώς θα ενεργοποιούνταν περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.
«Πράσινο» από την Γερουσία για τη σωτηρία από τον «γκρεμό»
Με συντριπτική πλειοψηφία 89 ψήφων υπέρ έναντι οκτώ κατά, η άνω βουλή του Κονγκρέσου ενέκρινε συμφωνία που επετεύχθη μερικές ώρες νωρίτερα ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.
Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ κατέληξαν έπειτα από διαπραγματεύσεις σε μια συμβιβαστική συμφωνία με την οποία θα αυξηθεί η φορολογία για τους Αμερικανούς των οποίων τα εισοδήματα ξεπερνούν τις 450.000 δολάρια ετησίως, ενώ για δύο μήνες δεν θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών ήταν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί σε βάρος των υψηλών εισοδηματικών κλιμακίων. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους ζητούσαν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από αυτές που προτείνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Το κείμενο πρέπει τώρα να λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως εντός της ημέρας, και να υπογραφεί από τον Μπαράκ Ομπάμα για να λάβει ισχύ νόμου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε ήδη τα μέλη της Βουλής να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερουσίας και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", με την οποία παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και αυξάνεται η φορολόγηση για τους Αμερικανούς των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων.
«Παρόλο που ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε και οι Δημοκρατικοί δεν πήραν αυτό που ήθελαν από αυτή την συμφωνία, είναι το πιο σωστό που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για την πατρίδα μας και η Βουλή των Αντιπροσώπων οφείλει να την ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Γερουσία.
«Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη για να μειώσουμε τα ελλείμματα και έχω την βούληση να προχωρήσω. Αλλά η αποψινή συμφωνία εγγυάται ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα με ένα συνδυασμό περικοπών δαπανών και νέων φορολογικών εσόδων, που θα προέλθουν από τους πλουσιότερους Αμερικανούς» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει με τη σειρά της τη νομοθετική ρύθμιση, τότε οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τις συνέπειες του "δημοσιονομικού γκρεμού", δηλαδή ένα κοκτέιλ μέτρων αύξησης της φορολογίας και δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και τις βαριές απειλές για την αμερικανική ανάπτυξη.
Η σύγκρουση με το "δημοσιονομικό γκρεμό" έγινε τεχνικά στις 00.00 σήμερα (07.00 ώρα Ελλάδος) αλλά οι συνέπειες της θα είναι περιορισμένες επί του παρόντος, καθώς σήμερα είναι αργία και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι κλειστοί. Το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ θα ανοίξει αύριο.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει την δίμηνη αναβολή των γενικευμένων περικοπών δαπανών σε όλους τους τομείς.
Αν δεν υπήρχε η αναβολή στις περικοπές των δαπανών, όλες οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για τομείς που εκτείνονται από τα κοινωνικά προγράμματα ως την άμυνα θα αντιμετωπίσουν μειώσεις 10% εντός του 2013, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα πλήγμα τουλάχιστον 110 δισεκ. δολαρίων για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια.
Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς· και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63759893

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου