Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ακροβασίες Κάμερον

Η ριψοκίνδυνη ακροβασία του Ντέιβιντ Κάμερον με την ομιλία του περί Ευρώπης στόχευε σε ευθείς παραλληλισμούς με το αντίστοιχο εγχείρημα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που οριοθέτησε, εν πολλοίς, τον ρόλο και το ειδικό βάρος της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ.
Το δημοψήφισμα που προανήγγειλε για το τέλος του 2017 με αντικείμενο την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ ο Ντ. Κάμερον, έχει ως προϋπόθεση την επανεκλογή του το 2015
Το δημοψήφισμα που προανήγγειλε για το τέλος του 2017 με αντικείμενο την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ ο Ντ. Κάμερον, έχει ως προϋπόθεση την επανεκλογή του το 2015
Αντιθέτως, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να στρέψει εναντίον του τους Ευρωπαίους εταίρους του και ταυτόχρονα να αφήσει δυσαρεστημένους τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του. Αλλωστε, το δημοψήφισμα που προανήγγειλε για το τέλος του 2017 με αντικείμενο την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ως προϋπόθεση την επανεκλογή του το 2015. Πρωτίστως, όμως, ο Κάμερον «εξασφάλισε» μερικά χρόνια αβεβαιότητας για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και ένα γερό χτύπημα στην ΕΕ, τη στιγμή που καλείται να επιδείξει ενότητα και αλληλεγγύη για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Αρκετές από τις επισημάνσεις του Κάμερον για την ΕΕ χαρακτηρίστηκαν σωστές: το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και δημοκρατίας, η ανάγκη για πιο ευέλικτες δομές και ο έλεγχος των αρμοδιοτήτων που έχουν οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν φάνηκε να πείθει το ακροατήριό του, καθώς έδωσε την εντύπωση ότι κυρίως τον ενδιαφέρει η προνομιακή μεταχείριση: το μόνο... κόκκινο χαλί που του στρώνουν είναι για μια έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, εφόσον το Λονδίνο το επιθυμεί, όπως είπε γεμάτος σαρκασμό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Επί της ουσίας ο Κάμερον απογοήτευσε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επειδή έδειξε ότι επιθυμεί όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ χωρίς να κάνει τους ανάλογους συμβιβασμούς και επιπλέον ότι διαχωρίζει τη θέση του από τη γενικότερη τάση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τα βέλη που δέχτηκε ήταν πολλά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ο Κάμερον δεν μπορεί να διαπραγματεύεται την Ευρώπη για να πετύχει την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ το Βερολίνο διεμήνυσε ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να διαλέξει τα καλύτερα... κεράσια από το καλάθι. Ακόμη και οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές εξοργίστηκαν, λέγοντας ότι ο Κάμερον έδωσε πολύ μεγάλη σημασία σε μια φασαριόζικη μειοψηφία.
Αιχμές και από Μίλιμπαντ
Πυρά δέχτηκε ο Κάμερον και από τον Εντ Μίλιμπαντ, τον ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος. Ο Μίλιμπαντ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αδυναμία» και για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, για χάρη των οποίων θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. «Αυτή η ομιλία δεν βοηθά τον νέο που ψάχνει δουλειά, τη μικρή επιχείρηση που ανησυχεί για το δάνειό της ή την οικογένεια που βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να συμπιέζεται» τόνισε ο Μίλιμπαντ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63771583

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου