Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το ντόμινο λυγίζει το Βερολίνο

Νερό στο κρασί της ρίχνει η γερμανική κυβέρνηση καθώς φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει την αντίθεσή της για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, παρότι επισήμως επιμένει ότι η θέση της δεν έχει διαφοροποιηθεί από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε στον Δ. Χριστόφια ο Βλ. Πούτιν
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε στον Δ. Χριστόφια ο Βλ. Πούτιν
Ο εκπρόσωπος μάλιστα της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το αίτημα δανεισμού της Κύπρου και τόνισε ότι «δεν υπάρχει νέα θέση σχετικώς με την Κύπρο - ούτε υπό τη θετική ούτε υπό την αρνητική έννοια».
Αφορμή για τις δηλώσεις Ζάιμπερτ στάθηκε χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η τελική συμφωνία για τη διάσωση της Λευκωσίας αναμένεται τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη.

Η αλλαγή στάσης του Βερολίνου αποδίδεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στις πιέσεις που άσκησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύει το επιχείρημα περί μικρής συστημικής σημασίας της Κύπρου για το σύνολο της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε χθες ότι «υπάρχει κίνδυνος διάχυσης ακόμη και από αυτή την πολύ μικρή οικονομία».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ακόμη ότι η πιθανότητα να δοθεί τελικά στήριξη στην Κύπρο ενισχύεται και από τη διάθεση που πλέον διαπιστώνεται από την πλευρά της Λευκωσίας για εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι δανειακές ανάγκες της χώρας φαίνεται ότι τελικά είναι μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Aλλωστε, ο γερμανικός Τύπος τονίζει ότι τελικά θα χορηγηθεί στην Κύπρο ένα μικρότερο πακέτο στήριξης.
Υπόσχεση Πούτιν
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, υπό τον όρο όμως ότι αυτή η συμφωνία θα συνοδεύεται και από πακέτο στήριξης της ΕE. Αυτά είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους δήλωσε επί του θέματος ότι «οποιαδήποτε συμβολή από χώρα εκτός Ευρωζώνης που διατηρεί συμφέροντα στην Κύπρο είναι ευπρόσδεκτη».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63775180

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου