Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Συλικιώτης: Δώσαμε Δικαιώματα στον Ντάισελμπλουμ

Η καλύτερη απάντηση σε όσους επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον φυσικό πλούτο της Κύπρου είναι να προχωρούμε έγκαιρα και αποφασιστικά με τις υπογραφές των συμβολαίων και τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, υπέδειξε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά τις συζητήσεις για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας, ο Υπουργός είπε ακόμα ότι αν η Βουλή είχε ψηφίσει το Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων «δεν θα ετίθετο τώρα αυτό το θέμα διότι θα είχαμε υποδείξει στο νέο Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ ότι έχουμε ήδη εγκρίνει τη νομοθεσία για τη λειτουργία του Ταμείου».


Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στο Μνημόνιο υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία μέρος από τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα επενδύονται στις υποδομές, ένα άλλο μέρος θα διοχετεύεται στον κρατικό υπολογισμό και στο χρέος και ένα τρίτο μέρος στο Ταμείο Υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο Μνημόνιο για συναπόφαση με την Τρόικα επί τούτου.

«Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές μας και στην Ευρώπη ότι αυτή η οικονομία έχει προοπτικές και δεν μπορεί να υπάρχει ερωτηματικό αν το χρέος θα είναι βιώσιμο από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία που προέρχονται από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου» υπογράμμισε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι «η καλύτερη απάντηση είναι αυτό που κάνουμε. Να προχωρούμε έγκαιρα με τις υπογραφές των συμβολαίων, να προχωρήσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου που θα μετατρέψει την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα στην Κύπρο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του πλούτου».

«Το τι κάνουμε και το τι οφείλουμε να κάνουμε στην πορεία δίνει την καλύτερη απάντηση στις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις που θέλουν να ελέγξουν το φυσικό αέριο ή να το στρέψουν και κάπου αλλού» είπε.

Επανέλαβε δε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική σημασία. «Δεν θέλουν μία μικρή Κύπρος αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο να παίζει ένα μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο και στην περιοχή και στην Ευρώπη» ανέφερε.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου