Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ετοιμάζουν «βέτο» για τις περικοπές οι ευρωβουλευτές

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες δίνοντας την εντύπωση ότι έλυσαν τον «γόρδιο δεσμό» του προϋπολογισμού, ωστόσο το ζήτημα δεν έχει τελειώσει, καθώς η απόφαση πρέπει να περάσει από την κρησάρα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο δεν επέδειξε και τις καλύτερες... διαθέσεις.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχτεί έναν «ελλειμματικό προϋπο-λογισμό»
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχτεί έναν «ελλειμματικό προϋπο-λογισμό»
Η προσεκτική διατύπωση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι ότι ο προϋπολογισμός που συμφώνησαν οι «27» δεν ήταν «τέλειος» και η έκκλησή του προς το Ευρωκοινοβούλιο να «πράξει το καθήκον του απέναντι στην Ευρώπη» αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματικότητα. Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Ευρωβουλή συμμετέχει πλέον στη διαδικασία έγκρισης του κοινοτικού προϋπολογισμού και η υπογραφή της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή.
Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου: σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων παρατάξεων απέρριψαν τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών και δη κατηγορηματικά. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Φιλελεύθεροι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου ούτε λίγο-ούτε πολύ προειδοποιούν ότι ο μειωμένος αυτός προϋπολογισμός δεν θα καταφέρει να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, που θα αποφασίσει έως τα τέλη Μαρτίου.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αυτήν τη μορφή. Λυπόμαστε που ο κ. Βαν Ρομπάι δεν συνομίλησε μαζί μας τους προηγούμενους μήνες», αναφέρουν ρίχνοντας ταυτόχρονα και την αιχμή τους. Το ζητούμενο για το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι μόνο το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, αλλά και η δική του μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία: αυτό που θέλουν οι ευρωβουλευτές είναι να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον προϋπολογισμό ενόσω αυτός καταρτίζεται, να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις δαπάνες και να αλλάξει η εξάρτηση της ΕΕ από τις πληρωμές των κρατών-μελών.
Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τον προϋπολογισμό λιτότητας που ψήφισαν οι ηγέτες. Τους είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχτεί έναν «ελλειμματικό προϋπολογισμό», κάτι που απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αναφερόταν στο ότι οι δεσμεύσεις πληρωμών είναι στα 960 δισ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές πληρωμές των κρατών δεν ξεπερνούν τα 908 δισ.
Ο Σουλτς δήλωσε, δε, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο επί του προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι ευρωβουλευτές να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Στην περίπτωση που απορριφθεί ο προϋπολογισμός, οι «27» θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξετάσουν τα αιτήματα των ευρωβουλευτών. Το χειρότερο σενάριο είναι να καταφύγουν οι Βρυξέλλες σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό, αντί για εκείνον με ορίζοντα επταετίας, εφόσον δεν βρεθεί κοινό έδαφος.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63780882

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου