Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-ΣΟΙΜΠΛΕ: Πρόβλημα οι “υπέρογκες” κυπριακές τράπεζες” – Δύσκολη η λύση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που δημοσιεύεται στο αυριανό της φύλλο αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την Κύπρο. ” Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», είπε ο Σόιμπλε, τονίζοντας πως  «οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπέρογκες σε σχέση με το ΑΕΠ της  χώρας. “Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», σημείωσε ο Σόιμπλε.
Υπολογίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να χρειαστεί 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και περίπου 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ένα τέτοιου ύψους δάνειο θα αύξανε το χρέος της νήσου περί το 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε σήμερα ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.

πηγή http://www.bankwars.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου