Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΟΗΕ: «Ιδιαίτερη ανησυχία» στο Σ.Α. για τα συνοριακά επεισόδια μεταξύ Συρίας και Λιβάνου

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν «ιδιαίτερη ανησυχία» για τα «επανειλημμένα επεισόδια στα σύνορα» της Συρίας και του Λιβάνου, σε δήλωσή τους που υιοθέτησαν αργά χθες.
ΟΗΕ: Εντονη ανησυχία για τα επεισόδια στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου
Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας όσον αφορά το ευαίσθητο αυτό θέμα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι φοβούνται πως «η κρίση στη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του Λιβάνου».

Ανάμεσα στα «επεισόδια» αυτά, η δήλωση αναφέρει «πυρά πάνω από τη μεθόριο που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στον πληθυσμό του Λιβάνου, επιδρομές, απαγωγές και διακίνηση όπλων μέσω της συρο-λιβανικής μεθορίου».

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης «τη σημασία που έχει ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του λιβανικού κράτους». Καλεί τους Λιβανέζους «να απόσχουν από οποιαδήποτε εμπλοκή στη συριακή κρίση».

Εκφράζει ανησυχία επίσης για την επίδραση που έχει στον Λίβανο το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες και σήμερα ο αριθμός του ξεπερνά τους 360.000». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκαν στη διάσκεψη του Κουβέιτ στις 29 Ιανουαρίου». Μετά την έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τη Συρία, δόθηκαν δεσμεύσεις για το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ωστόσο μόλις ένα μικρό μέρος από τα χρήματά αυτά έχει καταβληθεί.

Τη δήλωση του Συμβουλίου ανέγνωσε ο ρώσος πρεσβευτής στο ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του οργάνου αυτού το Μάρτιο.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, έχει μπλοκάρει τρείς φορές τα δύο τελευταία χρόνια καταδικαστικές αποφάσεις για το καθεστώς της Δαμασκού που ζητούν την επιβολή κυρώσεων.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ στον Λίβανο Ντέρεκ Πλάμπλι που παρουσίασε την έκθεσή του στο Συμβούλιο, εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων «μια διαρκή ανησυχία για το λαθρεμπόριο όπλων μέσω της μεθόριου αυτής».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αιματηρές μάχες μεταξύ των συριακών δυνάμεων και ανταρτών σημειώθηκαν την Τετάρτη στα σύνορα με τον Λίβανο, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας.

Οι συριακές αρχές προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα πλήξουν στον Λίβανο «ένοπλες συμμορίες» που συνεχίζουν να εισχωρούν στη Συρία μέσω των συνόρων για να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο Λίβανος που γνώρισε 30 χρόνια συριακής ηγεμονίας, παραμένει βαθιά διχασμένος ανάμεσα στους πολέμιους και τους υποστηρικτές του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι πολιτικές δυνάμεις υπό την σιιιτική Χεζμπολάχ υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον σουνίτη Σαάντ Χαρίρι υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του τηρεί πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά την κρίση στη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου