Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Βραδύτερη ανάκαμψη «βλέπει» η ΕΚΤ

image
Αναθεώρησε επi τα χείρω τις προβλέψεις της – Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την περίοδο 2013-2014, και ο πρόεδρός της κ. Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν διαθέτει πολλά περιθώρια για να ενισχύσει την ανάκαμψη. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ ο κ. Ντράγκι δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας, γεγονός που ερμηνεύεται ως απροθυμία της ΕΚΤ να μειώσει στο προσεχές μέλλον το βασικό επιτόκιο. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ντράγκι τόνισε επανειλημμένως ότι η νομισματική πολιτική της θα παραμείνει «υποβοηθητική για όσο χρειαστεί».

Μπορεί η ΕΚΤ χθες να αναθεώρησε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό, παρ’ όλα αυτά ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους στόχους της τράπεζας και επανέλαβε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναμένεται, σταδιακά, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πλέον, η ΕΚΤ τοποθετεί την ύφεση το 2013 περίπου στο 0,5% (από 0,3% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν

(-0,3%). Η αναθεώρηση για τον πληθωρισμό ήταν ακόμη μικρότερη, με την ΕΚΤ να προβλέπει πλέον (κατά μέσο όρο) αμετάβλητο πληθωρισμό στο 1,6% το 2013 και 1,3% (από 1,4%) το 2014. Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υποστήριξαν τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ωστόσο επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ δεν μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία. Απαντώντας σε ερώτηση για την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων για τράπεζες που τοποθετούν το ρευστό τους στην ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την πολιτική λιτότητας και κυρίως διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων είναι «τραγωδία», ωστόσο απέδωσε το ύψος της σε ορισμένες χώρες στην ισχύ εργατικής νομοθεσίας που προστατεύει όσους έχουν εργασία εις βάρος των ανέργων. Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η πολιτική λιτότητας θα εφαρμοστεί από τον «αυτόματο πιλότο» όσο διάστημα δεν σχηματίζεται κυβέρνηση.

Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα άφησε χθες τα επιτόκια της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Παράλληλα αποφάσισε να μην αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που έχει φθάσει τα 375 δισ. στερλίνες έπειτα από αγορές που έγιναν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Μάρτιο του 2009 και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Εχει, πάντως, προηγηθεί τον περασμένο μήνα η τοποθέτηση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής υπέρ της επέκτασης του προγράμματος με νέες αγορές ομολόγων ύψους 25 δισ. στερλινών. Ανάμεσά τους και ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Η βρετανική οικονομία «φλερτάρει» με την ύφεση για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, μολονότι τα τελευταία στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών καταδεικνύουν πως μπορεί να καταγράψει κάποιους ισχνούς μεν αλλά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Και την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στο 2,7% και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως θα παρέλθουν τρία χρόνια για να επιστρέψει στον στόχο του 2%.


Του Κωστα Καρκαγιαννη
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου