Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

BRICS: συλλογική στρατηγική

Η απόφαση της πέμπτης Συνόδου Κορυφής της ομάδας των χωρών BRICS, μαζί με τις συμφωνίες των προηγούμενων φόρουμ θα αποτελέσουν τη βάση της κοινής στρατηγικής ανάπτυξης αυτής της οργάνωσης. Η επίδραση των παγκόσμιων οικονομικών παραγόντων ωθούν κυριολεκτικά αυτές τις χώρες για συνεργασία.
Το σχέδιο δραστηριοτήτων που υπογράφτηκε από τους ηγέτες της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, καλύπτει τέτοιους νέους τομείς σύμπραξης, όπως είναι η πληροφοριακή ασφάλεια, η από κοινού καταπολέμηση της απειλής των ναρκωτικών, η δημόσια διπλωματία, η νεολαιΐστικη πολιτική, η εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Ανάμεσα στα έγγραφα που εγκρίθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής είναι η Διακήρυξη για την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου της BRICS και ομίλου Κέντρων Εμπειρογνωμόνων των χωρών της BRICS. Υπογράφτηκε επίσης πολυμερής συμφωνία για την από κοινού χρηματοδότηση των προγραμμάτων στον τομέα της πράσινης οικονομίας, καθώς επίσης και συμφωνία για τη στήριξη των σχεδίων κατασκευής έργων υποδομής στην Αφρική.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών της BRICS δείχνουν ότι οι ηγέτες των πέντε χωρών σχεδιάζουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα,- είπε ο εμπειρογνώμονας Αλεξάντρ Απόκιν. Είναι αλήθεια ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής δεν κατόρθωσαν να πάρουν οριστική απόφαση σχετικά με την Τράπεζα της ομάδας BRICS, κάτι, που δεν είναι ωστόσο λόγος για απαισιοδοξία,- τόνισε ο Αλεξάντρ Απόκιν σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας».

- Όσον αφορά την ίδρυση της Τράπεζας Ανάπτυξης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σ’ αυτό τον τομέα έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. Πραγματικά, για την δημιουργία της με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενδιαφέρονται τόσο οι πιθανοί οφειλέτες, δηλαδή η Νότια Αφρική και η Ινδία, όσο και οι πιθανοί δανειστές, και πρώτ’ απ’ όλα η Κίνα. Ωστόσο, η Τράπεζα Ανάπτυξης είναι εξαιρετικά πολύπλοκη δομή και καμιά τέτοια Τράπεζα δεν είχε δημιουργηθεί μέσα σε ένα χρόνο. Συνεπώς, η κατ’ αρχήν συναίνεση για την ίδρυση τέτοιου θεσμού σημαίνει ότι η απόφαση για τη δομή του θα παρθεί, προφανώς μέσα στα πλησιέστερα 2-3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, εκτός από την ίδρυση της Τράπεζας Ανάπτυξης μπροστά στις ομάδες εργασίας προβάλλουν και άλλα καθήκοντα. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της BRICS ανάθεσαν στα εθνικά Υπουργεία Οικονομικών και τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών να διαπραγματευτούν το θέμα της δημιουργίας συναλλαγματικού αποθέματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δημιουργία ενός τέτοιου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού «διχτύου ασφαλείας» θα συμπληρώσει τους υφιστάμενους διεθνείς μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής προστασίας.

Οι παγκόσμιες τάσεις είναι τέτοιες που οι χώρες με τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες απλώς θα είναι αναγκασμένες το προσεχές μέλλον να συνενωθούν. Για τον Ιούνιο, έχει προγραμματιστεί η έναρξη των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, έτσι ώστε ήδη το 2014 να υπογραφεί Συμφωνία για τη δημιουργία υπεροικουμενικής οικονομικής ζώνης. Το σχέδιο αυτό ονομάστηκε ήδη TAFTA (Transatlantic Free Trade Area) (υπερατλαντική ζώνη ελεύθερου εμπορίου). Πέρυσι, οι ΗΠΑ προωθούσαν εντατικά το σχέδιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC). Οι χώρες της BRICS, παρά τα διαφορετικά σε μεγάλο βαθμό οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα, θα χρειαστεί να υιοθετήσουν ενιαία συλλογική στρατηγική για να μην βρεθούν κάτω από την οικονομικκή υπαγόρευση της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και του Τοκίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου