Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΒΕΡΟ Συνάντηση στη σκιά της κρίσης

Οι γερμανορωσικές οικονομικές σχέσεις ανθούν, σε πολιτικό επίπεδο όμως η εικόνα είναι σαφώς πιο θολή, ιδίως μετά την ένταση που προέκυψε εξαιτίας της σκληρής στάσης του Κρεμλίνου προς τις γερμανικές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δρουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Εκθεσης του Ανόβερο. Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν και σήμερα την έκθεση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Εκθεσης του Ανόβερο. Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν και σήμερα την έκθεση
Την ένταση αυτή δεν κατόρθωσε να καλύψει το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Εκθεσης στο Ανόβερο (θεωρείται το κορυφαίο παγκόσμια φόρουμ στο πεδίο του βιομηχανικού εξοπλισμού και των βιομηχανικών τεχνολογιών), που έκαναν από κοινού ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Στην ομιλία της, η κ. Μέρκελ τόνισε πως η «συνεργασία επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα όταν υπάρχει ενεργός κοινωνική δράση». «Βερολίνο και Μόσχα», συνέχισε, «πρέπει να εντείνουν τον διάλογο σε αυτόν τον τομέα. Σημαντικό είναι επίσης να δίνεται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μια αληθινή ευκαιρία για δράση», επισήμανε, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Στο μεταξύ, πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το κτίριο της έκθεσης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ρωσικές αρχές στα παραρτήματα των Ιδρυμάτων των Χριστιανοδημοκρατών «Κόνραντ Αντενάουερ» και των Σοσιαλδημοκρατών «Φρίντριχ Εμπερτ».
Πλακάτ
Κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Αφήστε τις ΜΚΟ ήσυχες» και «Σταματήστε τον πολιτικό τρόμο». Από την πλευρά του, ο Πούτιν, σε συνέντευξή του στο κρατικό γερμανικό κανάλι ARD, υπεραμύνθηκε των επιλογών της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι τα ξένα ιδρύματα θα πρέπει να δηλώνουν ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και, ως εκ τούτου, ασκούν πολιτική, ενώ υποστήριξε ότι ανάλογη νομοθεσία ισχύει και στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στα εγκαίνια, επισήμανε πως η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια οικονομία παραμένουν δυστυχώς «πολύ εύθραυστες». Εξαίροντας ωστόσο, την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και τη σχετικά χαμηλή ανεργία, έστειλε το μήνυμα πως η χώρα του είναι μία καλή... επένδυση. Μίλησε επίσης και για την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών Γερμανίας - Ρωσίας που το 2012 έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 80 δισ. ευρώ.
Πράγματι, στο οικονομικό επίπεδο οι γερμανορωσικές σχέσεις θεωρούνται εξαιρετικές. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η Ρωσία είναι τιμώμενη στη Βιομηχανική Εκθεση του Ανόβερο και φέτος μάλιστα ο αριθμός των Ρώσων εκθετών έσπασε νέο ρεκόρ. Περισσότερες από 100 εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις καινοτομίες τους σε έναν εκθεσιακό χώρο 4.500 τ.μ., ανάμεσά τους η Gazprom και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι. Στο δείπνο των δύο ηγετών, το «κυρίως πιάτο» ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ευρωζώνη στο σύνολό της. Η Mόσχα έχει ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση της Ευρωζώνης, και ειδικά του Βερολίνου, όσον αφορά στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στη Μεγαλόνησο.
Σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης Πούτιν στη Γερμανία, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν εκ νέου την Εκθεση, ενώ θα καταθέσουν στεφάνια σε κοιμητήριο όπου έχουν ταφεί 400 άνθρωποι από τη Σοβιετική Ενωση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου