Σάββατο 20 Απριλίου 2013

G20: Συμφωνία για την αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων

Τη δέσμευσή τους για την αποφυγή των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων επαναλαμβάνουν, όπως αναμενόταν, στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G20.
Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ανακοίνωση του το G20 επισημαίνει πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, ωστόσο πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η ανάπτυξη.

«Η Ιαπωνία πρέπει μα καθορίσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. Οι χώρες με μεγάλα πλεονάσματα πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλα βήματα για την ενίσχυση των εγχώριων πηγών ανάπτυξης. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυναμικής της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας,» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Θα προσέχουμε για ακούσιες αρνητικές παρενέργειες από τις παρατεταμένες περιόδους νομισματικής χαλάρωσης,» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά στην Ευρώπη επισημαίνεται πως χρειάζεται βελτίωση των θεμελίων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, ενώ για τις ΗΠΑ σημειώθηκε πως παρουσιάζεται μία σταδιακή ενδυνάμωση της εγχώριας ιδιωτικής ζήτησης, ωστόσο χρειάζεται ένα ισορροπημένο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος,

Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο ενώ ζητήθηκε και αναφορά έως τον Ιούλιο από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα επιτόκια αναφοράς.

Draghi: Αποτέλεσμα των εγχώριων πολιτικών οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών

Οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών είναι συνέπεια των εγχώριων πολιτικών καθώς ορισμένες χώρες προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μετά τη συνάντηση του G20.
«Πολλές κινήσεις στις ισοτιμίες σήμερα είναι αποτέλεσμα των εγχώριων πολιτικών που ακολουθούνται για εγχώριους σκοπούς. Είναι συνέπειες στις οικονομίες των άλλων χωρών, αλλά πηγάζουν από εγχώριες πολιτικές.
Ο Draghi επισήμανε επίσης και τις ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της μη συμμετρικής χορήγησης πιστώσεων. «Οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες για τη χρηματοδότησή τους αλλά δεν δανείζουν στον ίδιο βαθμό,» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Η Ευρώπη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του G20
Οι αξιωματούχοι του G20 θεωρούν τα σχέδια της Ευρώπης για την τραπεζική ένωση σημείο κλειδί για την ενίσχυσης της ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Η Ευρώπη ήταν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και των φραγμένων πιστωτικών αγορών,» τόνισε ο de Guindos μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ουάσιγκτον.

«Η τραπεζική ένωση είναι το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες,» πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως οι φραγμένες πιστωτικές αγορές έχουν αποτέλεσμα το υψηλό κόστος χρηματοδότησης σε χώρες όπως η δική του. «Δεν έχει νόημα μία υγιής εταιρεία στην Ισπανία να πληρώνει πολύ μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη βόρεια Ευρώπη,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Στα ευρωπαϊκά προβλήματα εστίασαν συζητήσεις του G20
Οι συζητήσεις των αξιωματούχων των χωρών του G20 επικεντρώθηκαν κυρίως στους τρόπους επανεκκίνησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, δήλωσε στο Dow Jones Newswires στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τω ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αξιωματούχοι έδειξαν ανησυχία για τα προβλήματα της περιοχής που αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής και αντιμετωπίζει πτώση της ζήτησης τα τελευταία πέντε τρίμηνα,

Οι συζητήσεις αφορούσαν, όπως δήλωσε, τρόπους βελτίωσης της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, της ταχύτητας δημιουργίας της τραπεζικής ένωσης και επιβράδυνσης του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής ή της μείωσης του χρέους στην Ευρώπη.

BoJ: Η ανακοίνωση του G20 θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής με αυτοπεποίθηση 
Με τη στήριξη των χωρών του G20 στη νομισματικής της πολιτική η Bank of Japan μπορεί τώρα να συνεχίσει με αυτοπεποίθηση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της Haruhiko Kuroda, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Η ανακοίνωση είναι ευπρόσδεκτη από την BOJ," δήλωσε ο Kuroda σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών Taro Aso.

Από τη μεριά του ο Aso σημείωσε πως η Ιαπωνία θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία του Φεβρουαρίου που σημειώθηκε στη Μόσχα για την αποφυγή της ανταγωνιστικής υποτίμησης της ισοτιμίας του γεν χρησιμοποιώντας τη νομισματική πολιτική μόνο για την επίτευξη των εγχώριων στόχων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου