Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κίνα: Άνω των προσδοκιών το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,1 δισ. δολάρια



Βελτιώνονται οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι το κινεζικό εμπόριο ισχυροποιήθηκε τον Απρίλιο ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,7% και οι εισαγωγές κατά 16,8%, οδηγώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,16 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών κατά 10,3%, των εισαγωγών κατά 13,9% και εμπορικό πλεόνασμα στα 15,1 δισ. δολάρια.
Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,7%, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,7%.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και την απροσδόκητη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών, δείχνουν, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν πολύ καλύτερες τώρα απ' ό,τι ένα μήνα νωρίτερα.
“Τα νούμερα μπορεί να είναι υπερεκτιμημένα μέχρι ενός βαθμού. Την ίδια ώρα όμως το βασικό μήνυμα από τα στοιχεία για την εξωτερική και την εγχώρια ζήτηση παραμένουν έγκυρα”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole,  Dariusz Kowalczyk.
"Θεωρώ ότι οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία θα κατευναστούν μέχρι ενός σημείου, γιατί όταν τα στοιχεία για τις εισαγωγές είναι καλά σημαίνει ότι και τα στοιχεία για την εσωτερική ζήτηση δεν μπορούν να είναι και τόσο  άσχημα”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν στο ότι τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα έδωσαν στις διεθνείς χρηματαγορές την ώθηση που χρειάζονταν, αλλά και την αίσθηση ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αλλάζει ρότα προς το καλύτερο.


Πηγή: Κίνα: Άνω των προσδοκιών το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,1 δισ. δολάρια | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10738/kina-ano-ton-prosdokion-emporiko-pleonasma-sta-181-dis-dolaria#ixzz2SgrqeY8F

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου