Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η Κίνα διεκδικεί «γενικώς» ρόλο στη Μέση Ανατολή

Η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο οι γενικόλογες τοποθετήσεις του προέδρου της χώρας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν προδιαθέτουν για εντυπωσιακές παρεμβάσεις του Πεκίνου στην επίλυση του Παλαιστινιακού.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους το συντομότερο δυνατό, ενώ λίγες μέρες πριν, κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, απηύθυνε και σ' εκείνον την ίδια έκκληση.
«Ελπίζω οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν από κοινού να λάβουν πρακτικά μέτρα προκειμένου να οικοδομηθεί σταδιακά η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό και να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στον Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Μόνο προασπίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών και δείχνοντας σεβασμό στις ανησυχίες της άλλης πλευράς μπορεί να υλοποιηθεί πραγματικά η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο Σι στον Νετανιάχου.
Ο Κινέζος πρόεδρος, που ανέλαβε καθήκοντα το Μάρτιο, δεν προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών προς τον Νετανιάχου, ο οποίος δεν συναντήθηκε με τον Αμπάς στο Πεκίνο.
Οι παραινέσεις του Σι στον Νετανιάχου και τον Αμπάς, που επισκέφθηκαν το Πεκίνο την ίδια εβδομάδα, αντανακλούν την πρόθεση της Κίνας να ισχυροποιήσει το διπλωματικό της ρόλο σε μια περιοχή, όπου παραδοσιακά είχε μικρή επιρροή. Τη Δευτέρα ο Σι ανακοίνωσε στον Αμπάς την “πρόταση των 4 σημείων” της Κίνας για την ειρήνη.
Η παρέμβαση της Κίνας έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια νέα διπλωματική προσπάθεια για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες κατέρρευσαν το 2010 λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών.
Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα από το 2007, όταν είχε μεταβεί στο Πεκίνο ο Εχούντ Ολμέρτ, και συναντήθηκε με τον Σι την Πέμπτη στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του με στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νετανιάχου είπε στον Σι ότι «το Ισραήλ γνωρίζει καλά τον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος, καλωσορίζει και επιθυμεί την ειρήνη και προτίθεται να επιτύχει την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου φέρεται να “πάγωσε” σιωπηρά τα νέα οικοδομικά σχέδια σε εβραϊκούς εποικισμούς, στο πλαίσιο στήριξης της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας.
Η Κίνα παραδοσιακά διατηρούσε χαμηλό προφίλ στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, αλλά θέλει να ισχυροποιήσει το ρόλο της στη διεθνή πολιτική σκηνή. Το Πεκίνο διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Παλαιστινίους εδώ και δεκαετίες, ενώ μόλις πρόσφατα καλλιέργησε δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά το τελευταίο ανησυχεί για τη σχέση της Κίνας με το Ιράν.
Η Κίνα, ο βασικός αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντιτάχθηκε στις μονομερείς κυρώσεις όπως αυτές που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στην Τεχεράνη και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου