Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νέα μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ από το "πουθενά": Οι κεντρικές τράπεζες δεν μεταθέτουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων

Νέα μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ από το "πουθενά": Οι κεντρικές τράπεζες δεν μεταθέτουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων


Απρόθυμες να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα -όπως έχουν συμφωνήσει- εμφανίζονται οι  ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κινδυνεύει να βρεθεί με μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ στη χρηματοδότησή της φέτος, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.
Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016.
Όμως, η μετακύληση των θέσεων δείχνει να κολλά, καθώς κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες του ευρώ.
“Ίσως υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως τα τέλη του έτους, και το ερώτημα είναι πώς θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα”, είπε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εάν η χρηματοδότησή του δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη για το επόμενο 12μηνο.
Όπως λένε στο Reuters Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναζητούν μια “τεχνική” λύση για να κλείσει η μαύρη τρύπα. Η οποία, όμως, κινδυνεύει να είναι τελικά ακόμα μεγαλύτερη, έπειτα και από την αποτυχία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.


Πηγή: Νέα μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ από το "πουθενά": Οι κεντρικές τράπεζες δεν μεταθέτουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/14981/nea-mayri-trypa-2-dis-eyro-apo-poythena-oi-kentrikes-trapezes-den-metathetoyn-tis#ixzz2WkbCSqF7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου