Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το μεγάλο ξεφόρτωμα ευρω-ομομολόγων Η διακράτηση έπεσε στο 22,1% από 40% το 2006

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει τη διακράτηση κρατικών και εταιρικών ομολόγων άλλων χωρών της περιοχής σε βαθμό που ακύρωσαν όλη την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στη διαδικασία ενοποίησης των αγορών χρέους της Ευρωζώνης μετά την καθιέρωση του ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Οι προσπάθειες που κατέβαλαν πέρυσι οι πολιτικοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να στηρίξουν την οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ), φαίνεται ότι σταμάτησαν την παραπάνω τάση, αλλά δεν την έχουν αντιστρέψει ακόμη, σύμφωνα με ανάλυση που έκαναν οι Financial Times.

Η διακράτηση από τις τράπεζες των ομολόγων - κρατικών και επιχειρηματικών - άλλων χωρών της Ευρωζώνης κορυφώθηκε στις αρχές του 2006, όταν έφθασε πάνω από το 40% του συνόλου του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους. Το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο χαμηλό 21,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 και ήταν μόλις 22,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Το τελευταίο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό 22,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 1999, αμέσως μετά την εισαγωγή του ευρώ.
Η τάση αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, εξηγεί και γιατί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας μειώθηκε ακόμη και μετά το πολιτικό αδιέξοδο που υπήρξε από τις ιταλικές εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο ή μετά την κρίση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Οι εγχώριοι ομολογιούχοι ήταν λιγότερο επιρρεπείς να μειώσουν το χαρτοφυλάκιό τους από ό,τι οι ξένοι κι εντόπιζαν ευκαιρίες αγοράς ομολόγων με σχετικά υψηλές αποδόσεις, κατά το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου