Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συνέργειες με τον ΤΑΡ «Βλέπει» η ΔΕΠΑ

Την ανάγκη να επιδιωχθούν συνέργειες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB με τον TAP υποστηρίζει η ΔΕΠΑ. Χαρακτηρίζει τον TAP «σημαντικό έργο για την Ελλάδα, την οποία μπορεί να αναδείξει ως στρατηγικό σημείο διέλευσης του προοριζόμενου για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου», εισφέροντας, παράλληλα, στη χώρα μας επιπλέον ποσότητες διαφοροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο διευθυντής Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Δημήτρης Μανώλης, μιλώντας στο συνέδριο Mediterranean Oil & Gas, επισήμανε ότι η ενεργός συμμετοχή των εμπορικών εταιριών φυσικού αερίου των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο TAP θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τελική επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

«Η ΔΕΠΑ», τόνισε, «διαβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών και είναι πεπεισμένη ότι οι υπάρχουσες ευκαιρίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν δεόντως».
Ένα από τα έργα, τα οποία προωθεί η ΔΕΠΑ είναι ο IGB (μαζί με τον ελληνοιταλικό IGI, τον τερματικό σταθμό LNG στη Βόρεια Ελλάδα και τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο). Για τον IGI, μάλιστα, ο κ. Μανώλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενταχθεί στις κοινές ενεργειακές υποδομές της Ε.Ε.
Εστιάζοντας, ωστόσο, στον IGB υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική διασύνδεση και έχει αναγνωρισθεί ως έργο εθνικής σημασίας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Βουλγαρία. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει 45 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για την υλοποίηση του.
Η κοινή εταιρία ICGB, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του έργου, συνεργάζεται ήδη με την EBRD, για την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο αγωγός θα μεταφέρει αρχικά 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, τα οποία θα μπορούν να αυξηθούν στα 5 δισ. κ.μ. στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του. Σε αυτή τη φάση έχει εξασφαλίσει την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στην Ελλάδα, με την σύνολη διαδικασία να ολοκληρώνεται σύντομα.
Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκεται το market test, με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση δυναμικού να ολοκληρώνεται σε ένα μήνα περίπου, στις 15 Ιουλίου.
Η τελική επενδυτική απόφαση προγραμματίζεται να ληφθεί το φθινόπωρο, με στόχο ο IGB να λειτουργεί από το 2015.
Καθώς, λοιπόν, ο αγωγός αυτός θεωρείται πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας, η ΔΕΠΑ βλέπει σημαντικές συνέργειες με τον TAP, για την προμήθεια με διαφοροποιημένο φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ως τα τέλη του μηνός θα ανακοινωθεί ποιος από τους δύο αγωγούς, ο TAP ή o Nabucco West, θα κόψει πρώτος το νήμα, για την προμήθεια της Ευρώπης, η ΔΕΠΑ, όπως είπε ο κ. Μανώλης, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της στη διασφάλιση επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές. «Θα αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη της αγοράς, θα βασίζονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς», τόνισε ο ίδιος. Για να καταλήξει. «Η ΔΕΠΑ δεσμεύεται να ενισχυθεί περαιτέρω η συμβολή του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και δηλώνει ενεργά παρούσα στις εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου