Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ρωσία: Σέτσιν Εναντίον Gazprom με Αφορμή τις Εξαγωγές LNG

Ο ρωσικός γίγαντας που ακούει στο όνομα Gazprom βιώνει μια περίοδο έντονων αλλαγών που κλονίζουν τις ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και αμφισβητούν την κυρίαρχη θέση της. Οι αλλαγές, όμως, δεν συμβαίνουν μονάχα στην Ε.Ε., αλλά ορισμένες από αυτές λαμβάνουν χώρα μέσα στην ίδια τη Ρωσία.
Μια σημαντική πρόσφατη εξέλιξη αφορά την αλλαγή της κυβερνητικής στάσης στο Κρεμλίνο σε ότι αφορά την αποκλειστικότητα που απολαμβάνει η Gazpromστην εξαγωγή του ρωσικού αερίου. Το συγκεκριμένο μονοπώλιο θεσμοθετήθηκε το 2006, περιλαμβάνει το LNG εκτός από τους αγωγούς και αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο στο οικοδόμημα της Gazprom, αφού η εταιρεία μπορεί ουσιαστικά να κάνει σχεδόν ότι θέλει στις εξαγωγές, δίχως να λογαριάζει τον ανταγωνισμό.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει τελευταία και ο Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της Rosneft και ισχυρότερος ενεργειακός παίκτης της Ρωσίας, έστειλε την περασμένη εβδομάδα μια επιστολή στον υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ζητώντας να απελευθερωθούν οι εξαγωγές του LNG. Μάλιστα, ο Σέτσιν τόνισε ότι η εταιρεία του έχει προβεί σε συμφωνίες με ξένους πελάτες και το μόνο που την εμποδίζει είναι η νομοθεσία.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Μιχαήλ Κρουτίχιν της εταιρείας αναλύσεωνRusEnergy, ο υπουργός δεν έχει από μόνος του την δυνατότητα να αλλάξει το σχετικό ενεργειακό νόμο, αλλά δύναται να υποβάλει αίτημα στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ζητηθεί στη συνέχεια από τη βουλή να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα συμφέροντα της Gazprom έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Rosneft και του Σέτσιν, ο οποίος παραδοσιακά ασκεί μεγάλη επιρροή στον πρόεδρο Πούτιν. Απομένει να δούμε ποια θα είναι η έκβαση της μάχης αυτής μέσα στο Κρεμλίνο και ποια τα αποτελέσματα για την θέση της Gazprom στην ρωσική και ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τον Κρουτίχιν, η Gazprom έχει δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν τα πάει πολύ καλά με την τεχνολογία του LNG, γεγονός που μπορεί να έχει ενοχλήσει το Κρεμλίνο. Παράλληλα, οι ενδείξεις από τη Μόσχα δείχνουν ότι ο Πούτιν μάλλον τάσσεται υπέρ των ελεύθερων εξαγωγών LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου