Η χρονομίσθωση νέων υποβρυχίων από τη Ρωσία παρέχει τη δυνατότητα στην Ινδία να μειώσει την υστέρηση από την Κίνα στην ανάπτυξη του στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Επί του παρόντος στη σύνθεση του ινδικού στόχου υπάρχει ένα τέτοιο υποβρύχιο, το οποίο παραδόθηκε στους Ινδούς τον Απρίλιο του 2012 και έλαβε στον ινδικό στόλο την ονομασία Chakra. Τα υποβρύχια του σχεδίου 971-B Pike-B κατασκευάζονταν στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία αρχίζοντας από το 1983. Αυτά τα ισχυρά και χαμηλού θορύβου πυρηνοκίνητα υποβρύχια έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά υποβρύχια τύπου Los Angeles. Κατά τη διάρκεια της ναυπήγησής τους οι σειρές των υποβρυχίων τροποποιούνταν επανειλημμένα. Η εκστρατείες υποβρυχίων αυτού του τύπου στον Ατλαντικό ωκεανό και τη Μεσόγειο επιβεβαίωσαν την ικανότητά τους να αντιστέκονται στα υπερσύγχρονα αμερικανικά μέσα ανθυποβρυχιακής άμυνας. Συνολικά κατασκευάστηκαν 15 υποβρύχια αυτής της σειράς, το τελευταίο από τα οποία ήταν το Chakra.
Σήμερα στο ναυπηγείο της πόλης Κομσομόλσκ στον Αμούρ βρίσκεται άλλο ένα ημιτελές πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του σχεδίου 971 – Irbis. Η ναυπήγηση αυτού του υποβρυχίου είχε αρχίσει το 1994. Το έργο διακόπηκε το 1996, ενώ βρισκόταν στο 42% της εκτέλεσής του. Το ημιτελές σκάφος έχει έτοιμο εξ ολοκλήρου το στερεό κύτος. Το 2011 ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο δεν θα ασχολείται άλλο πλέον με την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Ωστόσο σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μέρους του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού για το ημιτελές υποβρύχιο Irbis αυτή η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί.
Το Chakra είχε μισθωθεί από την Ινδία για 10 χρόνια έναντι 970 εκατ. δολαρίων. Ίσως, το κόστος της χρονομίσθωσης του νέου υποβρυχίου θα είναι υψηλότερο. Γιατί αυτό χρειάζεται σοβαρότερη ολοκλήρωση του έργου. Εκτός αυτού, η ρωσική πλευρά προτείνει στους Ινδούς τροποποίηση του σχεδίου, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του σχεδίου 885 Yasen. Το 2008 ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Μιχαήλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι είναι δυνατή η παράδοση στην Ινδία υπό όρους χρονομίσθωσης «μερικά» υποβρύχια.
 Η χρονομίσθωση επιπρόσθετων υποβρυχίων θα βοηθήσει την Ινδία να μειώσει την υστέρηση από την Κίνα στην ανάπτυξη του στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά υποβρύχια του σχεδίου 971 υπερέχουν ως προς τις ικανότητες των οπλικών συστημάτων και της δυνατότητας να μην εντοπίζονται οποιωνδήποτε ανάλογων σκαφών ινδικής και κινεζικής κατασκευής. Η ύπαρξη δυο τέτοιων υποβρυχίων στη σύνθεση του ινδικού στόλου θα δώσει στην Ινδία να εδραιώσει τις στρατιωτικές ναυτικές τις θέσεις στον Ινδικό ωκεανό.
ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_07_19/228881384/

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_07_19/228881384/