Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τη Δευτέρα η Πρώτη Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για τον Αγωγό IGB

Οι πρώτες ενδείξεις για το ενδιαφέρον της αγοράς σε ό,τι αφορά τον αγωγό μεταφοράς αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB ) αναμένεται να υπάρξουν με τις προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τη Δευτέρα.
Οι υποψήφιες εταιρείες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, είτε για τη δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού είτε για τη διασύνδεσή τους με τον IGB.


Σημειώνεται ότι ο αγωγός IGB θα έχει μήκος περίπου 180 χλμ. και διαμέτρο 32 ίντσες, ενώ σχεδιάζεται για τη μεταφορά 3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, με δυνατότητα αναβάθμισης ώς τα 5 δισ. κ.μ. και αντίστροφης ροής, στη διαδρομή από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Η κεφαλαιουχική δαπάνη (CAPEX) του έργου (χωρίς την αναβάθμιση) υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές δαπάνες (OPEX) στα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό θα ληφθεί στα τέλη του 2013, με στόχο να λειτουργήσει το 2015.

Υπεύθυνη για το έργο, που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ε.Ε., είναι η ICGB, με έδρα τη Βουλγαρία, στην οποία μετέχουν από 50-50 η «IGI Poseidon», σύμπραξη της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison και η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=71976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου