Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Placebo για την ανεργία των νέων...

Η Angela Merkel προσκάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στο Βερολίνο για να συζητήσουν την ανεργία των νέων, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της προηγούμενης εβδομάδας είχε την ανεργία των νέων ως κεντρικό ζήτημα. Αλλά το Βερολίνο, ασφαλώς, είναι οι νέες Βρυξέλλες. (Και τι τρέχει με το Βίλνιους; Εξάλλου, η Λιθουανία μόλις ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ). Τι καλύτερη απόδειξη θα μπορούσε να υπάρξει ότι η Σύνοδος της ΕΕ ήταν σαφώς μια συγκέντρωση χαμηλού προφίλ, που δείχνει την έλλειψη τόσο φιλοδοξίας όσο και απαντήσεων.
Ουσιαστικά, η Πρωτοβουλία για την Ανεργία των Νέων (ΥΕΙ), η οποία στόχο έχει να στηρίξει τους νέους ανθρώπους σε περιοχές με το δείκτη της ανεργίας υψηλότερα του 25%, θα γίνει πλήρως λειτουργική μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, και τα 8 δισ. ευρώ που διατέθηκαν σε αυτόν από τον πολυετή προϋπολογισμό, θα καταβληθούν ήδη από το 2014-2015.
Η ΕΕ θα προάγει την κινητικότητα μεταξύ νέων που αναζητούν εργασία μέσω του προγράμματος «Your First EURES Job», το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει περίπου 5.000 ανθρώπους να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ. Η Ένωση θα υποστηρίξει επίσης υψηλής ποιότητας προγράμματα εκμάθησης μέσω της έναρξης της αποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία».

Επομένως, τι προσθέτει αυτή η συνάντηση στο Βερολίνο; Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή για πρόσθετες «λιχουδιές» και «δώρα» από τη Γερμανία η οποία οδεύει σε εκλογές και δεν χρειάζεται αρνητικές ειδήσεις για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν το θετικό κλίμα το οποίο βασιλεύει στη χώρα). Η χθεσινή σύνοδος πρόκειται για μια σύγκριση των «καλύτερων πρακτικών» και η καινοτομία είναι ότι οι επικεφαλής των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης έχουν επίσης προσκληθεί.

Η κατάσταση της ανεργίας των νέων έχει επιδεινωθεί δραματικά στον Ευρωπαϊκό Νότο, και οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση για δράση. Το Μάρτιο του 2013, περίπου το 40% των Πορτογάλων κάτων των 25 ήταν άνεργοι, η ανεργία των νέων στην Ισπανία βρίσκεται άνω του 57%, καθώς οι απολύσεις συνεχίζονται σε μια βαθιά ύφεση, και στην Ελλάδα η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε στο 64% το Φεβρουάριο (συγκριτικά, στη Γερμανία και στην Αυστρία το ποσοστό είναι χαμηλότερα του 8%). Η Γερμανία, προκειμένου να προφυλαχθεί από μια σπασμωδική κίνηση, καθώς πολλοί πολίτες στις πληγείσες από την κρίση χώρες της Ευρώπης την κατηγορούν για τη λιτότητα, έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας: για παράδειγμα, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με τις Ισπανία και Πορτογαλία.

Το ενδιαφέρον σημείο για τη μορφή της χθεσινής συνόδου είναι ότι βρίσκεται σύμφωνη με το νέο στυλ της ευρωπαϊκής πολιτικής της Merkel: διακρατική περισσότερο αντί για υπερεθνική, με άλλα λόγια, το επίκεντρο στις χώρες, όχι στην Κομισιόν, με το κέντρο εξουσίας να βρίσκεται ξεκάθαρα στο Βερολίνο.

Το ευρωπαϊκό στυλ της Merkel είναι να «δέσει» μαζί τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και τα εθνικά κοινοβούλια ή τις εθνικές τραπεζικές αρχές (όπως είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα όταν συμφωνήθηκε το SRM της τραπεζικής ένωσης), αντί να συγχωνεύσει (περισσότερες) αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα μεγάλο διακρατικό δίχτυ συνεργασίας φαίνεται να είναι η νέα φόρμουλα, με την εθνική νομιμοποίηση να υπερισχύει της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η πολιτική είναι εθνική ξανά, αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί ο συντονισμός. «Όλοι είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους», είναι ο υπότιτλος αυτού του μηνύματος.

Από τη μια πλευρά, αυτή η προσπάθεια, να καλέσει τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη για την ανεργία των νέων, είναι ευπρόσδεκτη. Από την άλλη, μπορεί κανείς να είναι ανήσυχος για τη υφέρπουσα διάλυση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα υπάρξουν πιθανώς κάποιες ενδείξεις γερμανικής γενναιοδωρίας μετά από τη συνάντηση. Το Βερολίνο πιθανότατα θα κάνει μια προσφορά στους υπουργούς από τον ευρωπαϊκό νότο, να στείλουν μερικούς από τους νέους τους στη Γερμανία για θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης: η νέα μαγική λέξη είναι Duales Ausbildungssystem (εκπαιδευτικό σύστημα), οι νέες γερμανικές εξαγωγές. «Θα εκπαιδεύσουμε τους νέους σας» είναι η προσφορά (και θα τους κρατήσουμε εάν είναι καλοί, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος), αλλά δεν πρόκειται να υπογράψουμε επιταγές. Τη Δευτέρα το Spiegel online είχε μία είδηση ότι η Γερμανία είναι το μέρος που πρέπει να βρίσκεται κανείς, όχι μόνο για επαγγελματική κατάρτιση, αλλά επίσης και για τα καλύτερα ευρωπαϊκά μυαλά που θέλουν να σπουδάσουν: η καλύτερη απόφοιτος της Ελλάδας αποφάσισε να πάει στη Γερμανία.

Προφανώς, η Ευρώπη αφορά και την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, και η διαευρωπαϊκή εργασιακή κινητικότητα είναι απαραίτητη. Αλλά δεν θα πρέπει να είναι μονόδρομος για τους Ευρωπαίους νέους που κατευθύνονται προς τη Γερμανία. Πώς μπορούν οι νότιες χώρες να ανασυνταχθούν και να βρουν ξανά το δρόμο προς την ανάπτυξη, εάν τα καλύτερα μυαλά στη μηχανική μεταναστεύουν, για παράδειγμα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Στουτγάρδης; Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ευρωζώνη ως μια συγκεντρωτική οικονομία και να σταματήσουν να παίζουν οι «εθνικές» οικονομικές, η μία εναντίον της άλλης.

Το 71% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) έχει μια θετική εικόνα στη χώρα τους, και η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι το VET είναι σχετικό (82% δηλώνει ότι οι άνθρωποι που περνάνε από επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποκτούν δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργοδότες. Οι περισσότεροι από τους μισούς (55%) θεωρούν ότι το VET οδηγεί σε θέσεις εργασίας που πληρώνονται καλά, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι παρέχει καλές ευκαιρίες καριέρας. Το 83% θεωρεί ότι το VET συμβάλει θετικά στην οικονομία της χώρας τους.

Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η εισαγωγή του Duales Ausbindungssystem χρειάζεται επίσης ένας σύγχρονος βιομηχανικός κλάδος παρόμοιος με το γερμανικό, με μια ομοιογενή οικονομική γεωγραφία, καλές υποδομές σε όλη τη χώρα, και μια εκτεταμένη μεσαία τάξη (η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος των ασκούμενων θέσεων για νέους ανθρώπους). Ο ευρωπαϊκός νότος είναι πολύ μακριά από μια τέτοια κατάσταση, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφευρεθεί εν μία νυκτί.

Επομένως, είναι η όλη συζήτηση για το Duales Ausbildungssystem απλώς ένα placebo;

της Ulrike Guerot

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.ecfr.eu/blog/entry/berlin_notebook_a_placebo_for_europes_youth


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου