Μετακινούν πυραύλους και εκκενώνουν βάσεις
Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.
Η απομάκρυνση των πυραύλων από τους πρόποδες του όρους Καλαμούν, μιας από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της Συρίας, φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο μιας περιορισμένης αναδιάταξης των οπλικών συστημάτων για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Σύμφωνα με αυτούς, οι μάχες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και οι επιδρομές των ανταρτών παρεμπόδισαν την εκκένωση των εκατοντάδων βάσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που είναι διάσπαρτες στη χώρα.
Πηγές των ανταρτών είπαν ότι είδαν να απομακρύνονται δεκάδες κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων Scudαπό τη βάση της 155ης Ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη Χομς. Οι ανιχνευτές των ανταρτών ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους τυλιγμένους με προστατευτικά και φορτηγά που μετέφεραν ρουκέτες και άλλο εξοπλισμό.
Περισσότεροι από 20 πύραυλοι Scud, που έχουν βεληνεκές άνω των 300 χιλιομέτρων, εκτοξεύτηκαν φέτος από τη βάση του Καλαμούν και ορισμένοι έπληξαν το Χαλέπι ή και ακόμη βορειότερες περιοχές. Η βάση αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προτεινόμενων στόχων που παρουσιάστηκε από μέλη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού σε αντιπροσώπους της Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές της βδομάδας, πρόσθεσαν οι πηγές της αντιπολίτευσης.
Κάτοικοι της πρωτεύουσας και πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει απομακρυνθεί από τα κτίρια όπου στεγάζονται τα γενικά επιτελεία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, στην κεντρική Δαμασκό. Στο Καλαμούν, ένας ακτιβιστής που δήλωσε ότι ονομάζεται Άμερ αλ Καλαμούνι, είπε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ότι «το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της βάσης φαίνεται ότι έφυγε».
Ο λοχαγός της μονάδας Ταχρίρι αλ Σαμ των ανταρτών, Φιράς Μπιτάρ, ο οποίος κατάγεται από το Καλαμούν, υποστήριξε ότι άλλες δύο βάσεις που διαθέτουν πυραύλους, στην ίδια περιοχή, έχουν αρχίσει να τους μεταφέρουν αλλού, ενδεχομένως κοντά στη Χομς.
Άλλες πηγές εκτιμούν ότι πιθανότατα έχει εκκενωθεί άλλη μια βάση πυραύλων στη Σάχια, στα νότια της πρωτεύουσας. Ένας διοικητής της ταξιαρχίας Ανσάρ αλ Ισλάμ των ανταρτών είπε ότι από τη βάση αυτή βάλλονταν αδιάκοπα τα νότια προάστια της Δαμασκού, αλλά από χθες Τετάρτη έχουν σταματήσει τα πάντα, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η βάση είναι πλέον άδεια.
Ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην περίπτωση πληγμάτων από τις δυτικές δυνάμεις στην χώρα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
"Εργαζόμαστε, όπως κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, για το χειρότερο σενάριο. Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την χώρα από τα πλήγματα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια κατάλληλη απάντηση», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός.
Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, επιδεικνύοντας παράλληλα, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την βούλησή τους να δοθεί «μια προειδοποιητική βολή» στο καθεστώς της Δαμασκού, το οποίο κατηγορούν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων.
"Ο στρατός απειλείται, είναι φυσιολογικό να ληφθεί μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επίθεση και να δοθεί μια απάντηση σε αυτήν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες στην Συρία.
Ο Αλ Χάλκι σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητεί να ληφθούν είναι απαραίτητα «για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση και να εμποδιστούν οι εχθροί από την διατάραξη της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των επικοινωνιών, της παροχής τροφίμων και πετρελαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
"Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την παροχή τροφίμων, ιατρικής κάλυψης και άλλων υπηρεσιών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Αλ Χάλκι.
"Υπάρχει μια στρατηγική προμήθεια όλων των υλικών και οι φούρνοι εξακολουθούν να λειτουργούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου και των επικεφαλής των περιφερειών η οποία αποσκοπούσε στο να συζητηθούν σχέδια ετοιμότητας για τις κυβερνητικές υπηρεσίες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.
"Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα δολιοφθοράς από τους εχθρούς του κράτους», σημείωσε επίσης ο αλ Χάλκι, αναφερόμενος στους αντάρτες.
Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αυτομολήσεις στον συριακό στρατό.
"Χθες το βράδυ λάβαμε επιβεβαίωση ότι έχει αυτομολήσει ένας μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι αποφάσισαν να βγάλουν την στολή τους, να βάλουν πολιτικά και να φύγουν από την χώρα», δήλωσε ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.
"Υπάρχουν αυτήν την στιγμή πολλοί (που έχουν αυτομολήσει) στον Λίβανο, ενώ ορισμένοι μεταβαίνουν σε άλλες αραβικές χώρες», πρόσθεσε ο Σάλεχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ούτε να διευκρινίσει σχετικά με τον βαθμό αυτών που έχουν αυτομολήσει και σημείωσε ότι η αντιπολίτευση θα ανακοινώσει προσεχώς πιο λεπτομερή στοιχεία.
Ο Σάλεχ υπολόγισε παράλληλα σε «70.000 ως 80.000» τον αριθμό των μάχιμων στρατιωτικών που είναι ακόμη πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε σήμερα ότι μια κλιμάκωση της συριακής κρίσης, μετά την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού, θα επιδεινώσει την κατάσταση στην χώρα στην οποία ο λαός υποφέρει αφόρητα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΔΕΕΣ εκφράζει τον αποτροπιασμό της όσον αφορά τις πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού και σημειώνει ότι υπάρχει οξεία έλλειψη ζωτικών ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και νερού σε έναν αριθμό περιοχών οι οποίες είναι αποκομμένες και δεν λαμβάνουν βοήθεια για μήνες.
"Μια περαιτέρω κλιμάκωση θα προκαλέσει πιθανώς περισσότερους εκτοπισμούς και θα αυξήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, οι οποίες είναι ήδη τεράστιες», σημείωσε ο Μαγκν Μπαρθ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Συρία.
"Σε μεγάλα τμήματα της αγροτικής Δαμασκού για παράδειγμα, οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες και επειδή δεν υπάρχει αρκετό ιατρικό προσωπικό για να τους φροντίσει», πρόσθεσε.
«Αρκούν πλήγματα 48 ωρών για να πέσει το καθεστώς»
Αν υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στη Συρία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 48 ώρες, το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει, εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Παρίσι ο Μουχάμαντ Χουσέιν αλ Χατζ Άλι, ένας Σύρος πρώην στρατηγός που διοικούσε την Εθνική Ακαδημία Άμυνας στη Δαμασκό.
Ο πρώην στρατηγός, 59 ετών, αποσκίρτησε τον Αύγουστο του 2012 και συντάχθηκε με την αντιπολίτευση.
Όταν ρωτήθηκε αν τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης των δυτικών χωρών εναντίον του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, ο αλ Χατζ Άλι απάντησε: «Τα αισθήματά μου είναι ανάμικτα: θα θέλατε να βομβαρδιστεί ο λαός σας; Όμως ως στρατιωτικός και αξιωματικός επιθυμώ αυτή τη δράση.
Φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ευρέως το καθεστώς. Μια καταστροφή εκτυλίσσεται στη Συρία. 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 100.000 όμως, δυστυχώς, δεν έχει τα μέσα τους μετρήσει όλους. Οι τάφοι είναι πλέον αμέτρητοι. Κάθε ημέρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν στις φυλακές. Το καθεστώς έχει τρελαθεί, πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή. Χωρίς τη διεθνή υποστήριξη είμαστε ανήμποροι. Είναι μια άνιση μάχη (…). Το καθεστώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο χημικών όπλων πολύ επικίνδυνων το οποίο είναι και πολύ μεγάλο».
Όσον αφορά τους στόχους που θα πρέπει να πλήξουν οι Δυτικοί, εφόσον αποφασίσουν να επέμβουν, ο πρώην στρατηγός επεσήμανε: «Οι βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι ράμπες εκτόξευσης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τα ραντάρ, τα αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα κέντρα διοίκησης, τα κέντρα πληροφοριών, τα αεροδρόμια. Όμως δεν πιστεύω ότι οι Δυτικοί θα επιτεθούν σε όλες αυτές τις θέσεις. (Η επέμβαση) δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη. Το σενάριο των συνεχών και εκτεταμένων επιθέσεων δεν είναι πιθανό. Δεν υπάρχει η διεθνής βούληση γι’ αυτό, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν υπάρξουν βομβαρδισμοί και διαρκέσουν 48 ώρες χωρίς διακοπή, το καθεστώς θα πέσει.
Είμαστε ενώπιον ενός παρηκμασμένου καθεστώτος, που εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο εδώ και δυόμισι χρόνια και έχει κινητοποιήσει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις».
«Θεωρώ ότι είναι πιθανή αυτή η επέμβαση. Όλη η αξιοπιστία του ελεύθερου κόσμου εξαρτάται από αυτήν», κατέληξε ο αλ Χατζ Άλι.
Πολύνεκρες επιθέσεις
Στους εννέα ανέρχονται οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή της Δαμασκού και στις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε όλη τη Συρία, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε ένα οδόφραγμα του στρατού στην πόλη Νάμπακ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Χομς με τη Δαμασκό.
Αμέσως μετά την έκρηξη, και ενώ ο στρατός βομβάρδιζε συνοικίες της Νάμπακ, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών.
Στη βόρεια επαρχία του Ιντλίμπ τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν η συριακή αεροπορία βομβάρδισε δύο φορές την πόλη Αρίχα, οι κάτοικοι της οποίας άρχισαν να την εγκαταλείπουν. Μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις στη Χομς, την Ντεράα και τη Λαττάκεια.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη ο στρατός βομβάρδισε την περιφέρεια της πόλης Άντρα και τη ζώνη του Μακάσερ ελ Άχτζαρ, στη Ραχίμπα, καθώς και τομείς της ανατολικής Γούτα. Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι αναφέρθηκαν μάχες στο Μπέιτ Σάχεμ, στο δρόμο για το αεροδρόμιο της Δαμασκού και στη Μουανταμίγια, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Στη Ράκα, στα βόρεια, τρεις τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το πρωί όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τα ξημερώματα είχε σημειωθεί μια παρόμοια επίθεση, χωρίς θύματα, κοντά στο κτίριο που στέγαζε την Υπηρεσία Ασφαλείας του καθεστώτος και σήμερα έχει καταληφθεί από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου