Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μάχη για την προέλευση της χημικής επίθεσης στη Συρία Γαλλία: Ήταν το καθεστώς, Ιράν: Ήταν οι αντάρτες

Υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι Σύροι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων, ανακοίνωσε η Τεχεράνη, η οποία προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες. Νωρίτερα, το Παρίσι «έδειχνε» το καθεστώς Άσαντ, ασκώντας πιέσεις στις ΗΠΑ για επέμβαση. Δυσαρεστημένη η Μέρκελ με τη στάση Ρωσίας και Κίνας. ΓΧΣ: 355 απεβίωσαν από τη χημική επίθεση.
«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πληροφορίες που αφορούν στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση τέτοιων όπλων. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι τρομοκρατικές ομάδες προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια», δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

«Δεν υπάρχει διεθνής απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι στο Λευκό Οίκο θα επιδείξουν αρκετή σωφροσύνη και δεν θα εμπλακούν σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε, καταλήγοντας:
«Οι προκλητικές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ή η αποστολή πολεμικού πλοίου σε καμία περίπτωση δε θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος. Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κρίση στη Συρία δεν θα επιλυθεί με στρατιωτικά αλλά μόνο με ειρηνικά μέσα και με διάλογο».
Αντιθέτως, εκτιμώντας ότι το καθεστώς Άσαντ είναι πίσω από τη χημική επίθεση, η Γαλλία ασκεί πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πλήγμα στη Συρία.
Με σχετικό ανακοινωθέν, ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός διέψευσε ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, κατηγορώντας το καθεστώς Άσαντ (το οποίο από την πλευρά του μιλάει για προπαγάνδα σε βάρος του) ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού τη διεθνή προσοχή.
O ηγέτης της αντιπολίτευσης Άχματ Τζάρμπα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επέμβει «με σοβαρό τρόπο» σε βάρος του καθεστώτος: «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Είχαμε αρκετά λόγια και έχουμε ανάγκη από μέτρα και χειρονομίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών».
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ βάλλει κατά της Ρωσίας και της Κίνας για το γεγονός ότι εμπόδισαν την έκδοση απόφασης με στόχο την ακριβή διερεύνηση των καταγγελλιών περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν τη χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού, μιλώντας για 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα και 355 νεκρούς. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι δεν μπόρεσε να μεταβεί επί τόπου, αλλά βρίσκεται σε επαφή με ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, παρέχοντας φάρμακα και ευρύτερη υποστήριξη.
Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) έκανε λόγο για 322 θανάτους (54 παιδιά), βάσει ιατρικών αναφορών.
Σημειώνεται ότι στις 26 Αυγούστου, ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες θα συναντηθούν στην Ιορδανία για να αξιολογήσουν την κατάσταση στη Συρία.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου