Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΛΑΒΡΟΦ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Τελευταία μέρα συνομιλιών σήμερα στη Γενεύη για το συριακό

Συνεχίσουν σήμερα την τρίτη και τελευταία ημέρα των συνομιλιών τους, στη Γενεύη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνίας για την επιβολή διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, το οποίο στη συνέχεια θα καταστραφεί.

Τελευταία μέρα συνομιλιών σήμερα στη Γενεύη για το συριακό
Δυτικός διπλωμάτης στη Βηρυτό δήλωσε ότι ο χθεσινός γύρος των συνομιλιών ήταν δύσκολος αλλά ότι "οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να βρουν μια ειρηνική λύση στην κρίση στη Συρία". Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε "καθοριστικό σημείο".

Οι δύο υπουργοί είχαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνομιλίες με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για να βρουν τρόπους εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Συρία διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.
Παράλληλα σήμερα στη Μόσχα ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ δήλωσε ότι η προθεσμία που έχουν δώσει οι ΗΠΑ για να αποφασίσουν αν οι συνομιλίες που έχουν στόχο την επιβολή ενός διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχουν πιθανότητα να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, δείχνει να είναι μη ρεαλιστική.
"Η αξίωση των ΗΠΑ για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα μέσα σε διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων δεν είναι πολύ απλά επαγγελματική. Στη Συρία υπάρχουν τουλάχιστον 42 σημεία αποθήκευσης των όπλων αυτών και ορισμένα βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται μάχες", πρόσθεσε.
Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες βράδυ ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως θα γνωρίζουν σε δύο εβδομάδες αν οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους Ρώσους έχουν πιθανότητα να φέρουν αποτέλεσμα.
Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναστείλει την εξέταση μιας απόφασης για τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία και δέχτηκε να δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματία ενώ οι Ρώσοι, σύμμαχοι του καθεστώτος Ασαντ, πρότειναν να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια να καταστραφεί.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραδέχτηκαν χθες ότι η διαδικασία αυτή θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί και υπογράμμισαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να α εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι ο Ασαντ τηρεί τις υποσχέσεις του.
Την ίδια ώρα στη Συρία εκατοντάδες ακραίοι ισλαμιστές καταφθάνουν από τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και την Αίγυπτο ως ενισχύσεις των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων ώστε να "αντιταχθούν" σε ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Συρία, σύμφωνα με πηγές των ισλαμιστών.
Σύμφωνα με πηγές στην Ιορδανία, τουλάχιστον 1.500 ξένοι τζιχαντιστές πέρασαν στο συριακό έδαφος μέσω της Τουρκίας και της Ιορδανίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
"Πιστοί από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο έχουν πάρει τα όπλα και έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας για να αποτρέψουμε μια αμερικανο-σιωνιστική συνωμοσία στη Συρία", δήλωσε ο Αμπου Γιαχίχα αλ-Λίμπι, διοικητής του Ισλαμικού Κρότους του Ιράκ και της Συρίας, οργάνωσης που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και επί του παρόντος έχει τη βάση της κοντά στο Χαλέπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου