Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί δεν αναμένονται θαύματα για την Ελλάδα

Γιατί δεν αναμένονται θαύματα για την Ελλάδα

Ποιο είναι το ευνοϊκότερο και ποιο το δυσμενέστερο σενάριο στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού για την ελληνική πλευρά


Του Γιώργου Παπαγεωργίου
Θα αλλάξει ο άνεμος που πνέει στην Ευρώπη ανάλογα με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και κυρίως στην Ελλάδα, όπου καλλιεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετές προσδοκίες για… καλύτερες μέρες, εφόσον τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των «μαύρων» (Χριστιανοδημοκρατών - CDU) και των «κόκκινων» (Σοσιαλδημοκρατών - SPD) - ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός».

Η ελληνική πλευρά θεωρεί τον εν λόγω συνασπισμό το καλύτερο δυνατό σενάριο, αν και δεν περιμένει θαύματα. Αντιστρόφως, θεωρεί χειρότερο σενάριο την είσοδο των «κίτρινων» (Φιλελεύθερων - FDP) στη Βουλή και του «εναλλακτικού» αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καθώς και τα δύο θα προκαλέσουν δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου -πολύ περισσότερο εάν οι Φιλελεύθεροι συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ακόμα κι αν μπουν στη Βουλή οι Φιλελεύθεροι το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» ευνοείται ακόμα και από αρκετά στελέχη των ευρωπαϊστών του CDU που θεωρούν ότι η συνεργασία με το SPD θα δώσει άνετη πλειοψηφία για να περάσουν από τη Βουλή τα μεγάλα θέματα των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ βλέπει μια νέα θητεία ως ευκαιρία να προχωρήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση για να αφήσει πίσω το προσωνύμιο «Frau Nein» και να χτίσει το προφίλ μιας μεγάλης ηγέτιδας ευρωπαϊκού βεληνεκούς προκειμένου να αναμετρηθεί ιστορικά με τον κ. Χέλμουτ Κολ.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει πρόοδος σε θέματα όπως η τραπεζική ένωση της Ε.Ε., ενώ πιθανότατα θα γίνουν και τα πρώτα βήματα για τη δημοσιονομική ένωση και τα ευρωομόλογα. Η Γερμανία βέβαια θα επιχειρήσει να επιβάλει σε όλα τα επίπεδα τη δική της αντίληψη αλλά και τη δική της ηγεμονία. Πιθανότατα, όμως, θα προχωρήσει το σχέδιο για κάλυψη από την ευρωζώνη των κρατικών χρεών μέχρι το 60% του ΑΕΠ (το λεγόμενο Ταμείο Εξαγοράς - Redemption Fund), που είναι ένα πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγου.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, εάν οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετάσχουν στην κυβέρνηση δεν θα αρχίσουν να μοιράζουν χρήματα στον Νότο.  Στη Γερμανία η προεκλογική συζήτηση δεν εστιάστηκε στα ευρωπαϊκά θέματα και η γερμανική στάση στο θέμα της ευρωκρίσης δεν αμφισβητήθηκε. Επομένως, θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά η πολιτική, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Γερμανία μέχρι σήμερα κερδίζει από τη συγκυρία, αφού το κόστος χρήματος και η ανεργία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ουδείς πρόκειται να αλλάξει μια συνταγή που αποδίδει και είναι απίθανο η Γερμανία ξαφνικά να αποδεχτεί ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή μεγάλες ενέσεις κεφαλαίων για επενδύσεις.


Πηγή: Γιατί δεν αναμένονται θαύματα για την Ελλάδα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/23674/giati-den-anamenontai-thaymata-gia-tin-ellada#ixzz2fj9o5Rvk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου