Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ε. Λέτα

Αντιμέτωπος με την πολιτική κρίση που προκάλεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα αποφάσισε να φέρει την ιταλική κεντροδεξιά ενώπιον των ευθυνών της ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, τη στιγμή που τα σπρεντ των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκαν ήδη σήμερα στις 304 μονάδες βάσεις, έναντι 270 την Παρασκευή, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση άνω του 2%.
«Δεν έχω την πρόθεση να κυβερνήσω πάση θυσία. Δεν θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης για τρεις ημέρες για να ξαναρχίσουμε στη συνέχεια τα ίδια, αλλά για να προχωρήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Διαφορετικά, θα υποστώ τις συνέπειες», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο Ενρίκο Λέτα εμφανώς οργισμένος από την απόφαση-σοκ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει το σύνολο των υπουργών του κόμματος Λάος της Ελευθερίας από την κυβέρνηση συνασπισμού.


Η απόφαση αυτή «δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας», είχε σχολιάσει λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, κατά την οποία αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής όσο βρίσκεται σε ισχύ ο εκλογικός νόμος που δημιούργησε το παρόν αδιέξοδο στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην ιταλική βουλή έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει την κατάσταση τη στιγμή που η κρίση επεκτείνεται στις τάξεις του κόμματος του Μπερλουσκόνι.

Οι πέντε υπουργοί του Λαού της Ελευθερίας, οι οποίοι ωθήθηκαν σε παραίτηση από τον μέντορά τους εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι υπολόγιζε να είναι «με άλλον τρόπο μπερλουσκονικός», η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν δήλωσε η «Φόρτσα Ιτάλια μάς σπρώχνει προς μια ριζοσπαστική δεξιά, κλειστή στους μετριοπαθείς», στην οποία δεν προτίθεται να προσχωρήσει. Το ίδιο και ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων Γκαετάνο Κουαλιαρέλο.

«Δεν είναι πλέον καιρός να μιλάμε για προδότες ή πιστούς. Υπάρχει ελευθερία συνείδησης που μπορεί να εξασφαλίσει στην Ιταλία μια κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Μαουρίτσιο Μάουρο, παίρνοντας επίσης τις αποστάσεις του από τον δισεκατομμυριούχο που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την ιταλική δικαιοσύνη.

«Θέλουμε να μείνουμε με τον Μπερλουσκόνι, αλλά όχι και με τους κακούς του συμβούλους», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι.

Ο ιταλικός Τύπος στο σύνολό του καταδίκασε την απόφαση του Μπερλουσκόνι, τη στιγμή που ή τρίτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία ασθμαίνει κάτω από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη και ο Ενρίκο Λέτα έχασε την συνήθη νηφαλιότητα και έκανε λόγο για μία «ανεύθυνη κίνηση, που δεν έχει άλλο σκοπό από την προστασία των προσωπικών συμφερόντων» του Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στην τελεσίδικη καταδίκη του 77χρονου πρώην πρωθυπουργού για φοροδιαφυγή, την διαδικασία αποπομπής του από τη Γερουσία, αλλά και στις υπόλοιπες εκκρεμείς δίκες εναντίον του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Παρασκευή την πρόθεσή του να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον κυβερνητικό του «εταίρο» και εν αναμονή αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης ισχύος της αύξησης του ΦΠΑ (από 21% σε 22%), η οποία θα επιβληθεί από αύριο.

«Καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα», προειδοποίησε ο Ενρίκο Λέτα απευθυνόμενος στους βουλευτές της κεντρο-δεξιάς με στόχο τη συγκρότηση μίας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η νέα αυτή κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ορισμένους βουλευτές του Λαού της Ελευθερίας, κεντρώους του Μάριο Μόντι, ακόμη και ορισμένους βουλευτές του Κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ζητεί νέες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου