Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δεν είναι τελική, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Όπως μετέδωσαν μάλιστα τα τουρκικά μέσα, η χώρα του εξετάζει ακόμη τη συμφωνία.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp, έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.
Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «σοβαρή τους ανησυχία» για την απόφαση και πρόσθεσαν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
«Η αγορά δεν είναι τελική», σημείωσε ο Γκιουλ στην αγγλόφωνη εφημερίδα Hürriyet Daily News. «Υπάρχει μια βραχέα λίστα και η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής. Θα πρέπει να εξετάσουμε τους όρους, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικά η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ».
«Υπάρχει μια πληθώρα ζητημάτων: υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές πλευρές και από την άλλη υπάρχει και το θέμα της συμμαχίας. Εκτιμώνται όλα. Η Τουρκία χρειάζεται ένα αμυντικό σύστημα», υπογράμμισε ο Γκιουλ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.
Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές σε θέματα άμυνας δήλωσαν ότι τους προκάλεσε έκπληξη η απόφαση αυτή της Τουρκίας, καθώς ανέμεναν ότι το συμβόλαιο αυτό θα έπαιρνε η Raytheon Co, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τις συστοιχίες πυραύλων Patriot, ή η γαλλοϊταλική Eurosam SAMP/T.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου