Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η Κίνα "απάντησε" χθες δυναμικά με νέες πτήσεις

Περαιτέρω κλιμάκωση σημειώθηκε χθες στο ήδη υπάρχον ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με αφορμή τη ζώνη αεράμυνας και ελέγχου που επέβαλε μονομερώς το Πεκίνο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή των νησιών Σενκάκου/Ντιαόγιου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μονομερής ανακήρυξη της ζώνης ελέγχου και αεράμυνας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με βαθιές ιστορικές ρίζες
Σύμφωνα με αναλυτές, η μονομερής ανακήρυξη της ζώνης ελέγχου και αεράμυνας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με βαθιές ιστορικές ρίζες
Η κινεζική ηγεσία, θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητά της, απάντησε στις πτήσεις των αμερικανικών Β-52 και των ιαπωνικών και νοτιοκορεατικών μαχητικών αεροσκαφών που πέρασαν μέσα από την περιοχή της ζώνης αεράμυνας της Κίνας, στέλνοντας για «περιπολία ρουτίνας στα πλαίσια των διεθνώς συνήθων πρακτικών» μαχητικά αεροσκάφη (μεταξύ των οποίων και τα ρωσικής κατασκευής Su-30) και ένα αναγνωριστικό.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τα κινεζικά αεροσκάφη αναχαίτισαν και ταυτοποίησαν δύο αμερικανικά αναγνωριστικά και δέκα ιαπωνικά αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και ένα μαχητικό F-15 που πετούσαν χθες στην περιοχή. Οπως ανέφερε στις σχετικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, Σεν Τζίνκε: «Οι δυνάμεις της κινεζικής αεροπορίας βρίσκονται σε εγρήγορση και θα λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές εναέριες απειλές και να προστατέψουν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας».

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, από την πλευρά του απάντησε ότι αν και δεν γνωρίζει εάν τα κινεζικά αεροσκάφη παραμένουν στην περιοχή, η Ιαπωνία παραμένει σε επιφυλακή.
Σε σχετικές της δηλώσεις η κορυφαία διπλωμάτης της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, ανέφερε ότι η μονομερής ανακήρυξη ζώνης αεράμυνας από την πλευρά της Κίνας και τα «έκτακτα αμυντικά μέτρα» που έλαβε αυξάνουν το κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.
Στις δηλώσεις Αστον απάντησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, λέγοντας ότι «η μαντάμ Αστον θα έπρεπε να ξέρει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ζώνες ελέγχου και αεράμυνας, γιατί δεν μπορεί να έχει και η Κίνα;».
Οι δηλώσεις αυτές του Γκανγκ επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν την κίνηση της Κίνας να έχει στρατηγικό βάθος να με κάποιους αναλυτές, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η μονομερής ανακήρυξη της ζώνης ελέγχου και αεράμυνας στην Αν. Θάλασσα της Κίνας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με βαθιές ιστορικές ρίζες, που στόχο έχει την κατάληψη από την Κίνα της «στρατηγικής θέσης» που θα έπρεπε να έχει σε μια περιοχή της Ασίας που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει την κυριαρχία τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου