Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Νέα τάξη" στον τομέα της ασφάλειας στον Κόλπο

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κρατών του Κόλπου –συμπεριλαμβανομένων των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- για την κατάσταση της σχέσης τους με τις ΗΠΑ και την αμερικανική δέσμευση για ασφάλεια στην περιοχή. Οι ανησυχίες για επιδράσεις μιας αμερικανικής στροφής στην Ασία έχουν επιδεινωθεί από την προοπτική μιας αμερικανό-ιρανικής προσέγγισης και διαφορετικών απόψεων για την μετάβαση στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.




Τον προηγούμενο μήνα το IISS στις ΗΠΑ πραγματοποίησε μια συνάντηση με τίτλο The Gulf States:Between a Shaken Middle Eastern Order and US Policy, στην οποία η Emile Hokayem του IISS για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και ο Frederic Wehrey, συνεργάτης στο Carnegie Endowment για τη διεθνή ειρήνη, συζήτησαν τα γεωπολιτικά θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κόλπου.

Ενώ η αραβική άνοικη διατήρησε την ισορροπία δυνάμεων στον Κόλπο, ανέδειξε ιδεολογικές, πολιτικές και στρατηγικές προκλήσεις για τα κράτη του Κόλπου, που θεωρούν τα πρόσφατα διπλωματικά ανοίγματα της Τεχεράνης με καχυποψία και πιστεύουν ότι το Ιράν παραμένει δεσμευμένο στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Επίσης φοβούνται ότι μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έλθει εις βάρος της δικής τους ασφάλειας και απλώς θα αυξήσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Επομένως, η στρατηγική του Κόλπου στη Συρία έχει εν μέρει στόχο το να οδηγήσει τη Συρία μακριά από τη σφαίρα επιρροής του Ιράν, και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μειώσει την ιρανική δύναμη στην Ανατολή γενικότερα.

Η συζήτηση πρότεινε τα κράτη του Κόλπου ήταν πιθανό να διατηρήσουν τις πολιτικές που αποκλίνουν από αυτές των ΗΠΑ στη Συρία, την Αίγυπτο και αλλού για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνου. Πρόσφατες φήμες για μια στροφή της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ, φαίνεται να αντανακλά αυτή την προσέγγιση. Τα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης προσπαθήσει να διαφοροποιήσουν τους εταίρους τους για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους, αναπτύσσοντας ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις προκλήσεις που τίθενται από το Ιράν και την αραβική άνοιξη.

Το γεγονός ότι τα κράτη του Κόλπου και οι ΗΠΑ ίσως δεν μπορούν πλέον να έχουν την ίδια θέση αναφορικά με την απειλή από το Ιράν, ίσως να οφείλεται εν μέρει για μια αλλαγή μακριά από την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ως τον κύριο εγγυητή ασφάλειας στην περιοχή. Ωστόσο, παρά το ότι κάποια κράτη του Κόλπου προωθούν πρόσθετες σχέσεις ασφάλειας και αντιστάθμισμα έναντι της αμερικανικής πολιτικής, είναι απίθανο κάποιο άλλος κράτος να αντικαταστήσει το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή ή ότι θα υπάρξει μια πραγματική στροφή από τα κράτη του Κόλπου μακριά από τις ΗΠΑ.
Της Becca Wasser

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/iiss-voices-2013-1e35/november-2013-1d99/gulf-states-b2c4



ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου