Η Ρωσία για άλλη μια φορά κάνει κινήσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Αρκτική. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Vladimir Putin έκανε ειδική μνεία στην περιοχή, επισημαίνοντας τα σχέδια της Ρωσίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο, είχε αναφερθεί πως μονάδες αεράμυνας και ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης είχαν αναπτυχθεί ακριβώς βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ενώ το Σεπτέμβριο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να ανακαινίσει και να ξανανοίξει τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας (στα βορειοανατολικά παράλια της Σιβηρίας).
Ενώ η φιλοδοξία της αναβίωσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Αρκτικής δεν είναι καινούργια, τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα. Η καθιέρωση μιας διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας στον απώτατο Βορρά αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες, κυρίως αυτές που προκύπτουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το ρωσικό υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης εξέδωσε μια έκθεση στις 5 Νοεμβρίου η οποία αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα στην Αρκτική, σε περίπτωση μιας επίθεσης στην περιοχή. Ωστόσο, στην περίπτωση που η Μόσχα πετύχει στην ίδρυση διαρκών εγκαταστάσεων στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας, τότε αυτές θα μπορούσαν να δώσουν στη Ρωσία στρατιωτική μόχλευση σε μια περιοχή η οποία τώρα ανοίγεται στην εμπορική ναυτιλία. Στη Δίοδο της Βόρειας Θάλασσας (NSR), η οποία εκτείνεται κατά μήκος της αρκτικής ακτογραμμής της Ρωσίας και μαζί με τη Νορβηγική Θάλασσα συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, η ναυτιλία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι διεθνείς διελεύσεις αποτέλεσαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ταξιδιών το 2012 και το 2013 .
Η αποστολή στρατευμάτων στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας, άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν μια ομάδα από δέκα πλοία με επικεφαλής το Kirov πυρηνοκίνητο καταδρομικό Peter the Great αναχώρησε από το Σεβερομόρσκ. Κατά την άφιξή τους, το προσωπικό άρχισε να θέτει τα θεμέλια για μια στρατιωτική παρουσία στην οποία υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η μόνιμη υποστήριξη των αμάχων. Η πρόθεση είναι να κατασκευαστούν μόνιμες υποδομές διαμονής και επικοινωνιών, καθώς επίσης και να επισκευαστεί το αεροδρόμιο στο νησί Kotelny.Βίντεο των εργασιών ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο Temp ανέφερε ότι οι συνθήκες ήταν κάπως βασικές, με σκηνές καταλύματα και περιορισμένη ικανότητα για μεγάλης κλίμακας εναέριο ανεφοδιασμού. Ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Arkady Bahin, ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες εργασίες στο Franz Joseph Land και στη Novaya Zemlya, αλλά και πάλι η ολοκλήρωση της κατασκευής των μονίμων υποδομών με τις καιρικές συνθήκες της Αρκτικής δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.
Παρ΄ όλα αυτά, οι εξελίξεις αυτές είναι σύμφωνες με τα νέα επίσημα σχέδια της Ρωσίας για την περιοχή. Το 2013, ο Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε μια επίσημη στρατηγική ανάπτυξης για την Αρκτική μέχρι το 2020, η οποία καθορίζει τις διατάξεις άμυνας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η στρατηγική του 2013 είναι περισσότερο εστιασμένη στον στρατιωτικό τομέα σε σύγκριση με τους στόχους που καθορίστηκαν στα Θεμέλια της Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αρκτική μέχρι το 2020 και μετά του 2008. Αυτό το έγγραφο επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη των παράκτιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των απειλών, συμπεριλαμβανομένων της θαλάσσιας τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και στην ανάπτυξη των συνοριακών υποδομών. Το έγγραφο του 2013, από την άλλη πλευρά, κάνει έκκληση για τη διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ρωσίας και, σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, «απόκρουση επίθεσης».
Ο ρωσικός έλεγχος των πόρων της Αρκτικής, και κατ΄ επέκταση η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, συνδέονται, σε επίσημο διάγγελμα, με τις ανησυχίες περί εθνικής κυριαρχίας. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Putin απέρριψε την ιδέα ότι η Αρκτική είναι μια διεθνής ναυτική δίοδος, μια θέση που προβάλλουν πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Πέρσι, η κυβέρνηση έκανε επιπρόσθετα βήματα για την εφαρμογή των διατάξεων ασφαλείας Αρκτική 2020 και για την προστασία της ρωσικής εθνικής κυριαρχίας. Τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Vadim Serga ανακοίνωσε ότι σκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου και περιπολικά, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη έχουν αρχίσει τακτικές περιπολίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ρωσίας και πιο πέρα. Αργότερα, το Μάιο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας είπε στο RIA Novosti ότι «πρόκειται να χτιστούν στην Αρκτική, έντεκα εγκαταστάσεις προστασίας των συνόρων, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή, αυτοματοποιημένα συστήματα επιτήρησης, ως μέρος του προγράμματος Προστασίας των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2012-2020. Αν και η κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών θα μπορούσε να καθυστερήσει, όπως και οι προτεινόμενες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες της Αρκτικής, η ανανεωμένη προσοχή στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας και άλλες πρωτοβουλίες στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, υποδηλώνουν ότι η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή τη φιλοδοξία της να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική.
Η Ρωσία ήταν υπέρμαχος μιας διπλωματικής προσέγγισης για τη διακυβέρνηση της Αρκτικής μέσω του Αρκτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η απόφαση για την επαναλειτουργία της βάσης θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να παρακολουθούν και να έχουν μια ισχυρότερη παρουσία, σε ένα μέρος του κόσμου το οποίο θα μπορούσε να βιώσει μια αύξηση της εμπορικής κίνησης. Εν τω μεταξύ, τέτοιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κόμβοι διανομής και ανεφοδιασμού για τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή. Ως εκ τούτου, αν οι ρωσικές φιλοδοξίες για μόνιμη εγκατάσταση αποδώσουν καρπούς, αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό στις υποδομές διανομής για τις εμπορικές δραστηριότητες και τις συνοδευτικές δυνατότητες αναζήτησης-και-διάσωσης στην περιοχή. Ωστόσο άλλα κράτη με συμφέροντα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας στην Αρκτική είναι επιφυλακτικά με την σημαντικά αυξημένη ρωσική στρατιωτική παρουσία και οι εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας, είναι απίθανο να τα καθησυχάσει.Του John Drennan
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.iiss.org/en/militarybalanceblog/blogsections/2013-1ec0/december-e71c/russia-in-the-arctic-b038
ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου