Μία ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απομακρύνει τους ξένους πολίτες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση στην πλούσια σε διαμάντια πρώην γαλλική αποικία.
Ο μεταβατικός πρόεδρος Μισέλ Τζοτοντιά -ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης της χώρας, ο οποίος κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για απάθεια απέναντι στις διαθρησκευτική βία που μαστίζει τη χώρα του- και ο πρωθυπουργός Νικολά Τιανγκαγέ παραιτήθηκαν την Παρασκευή, μετά τις πιέσεις ηγετών χωρών της περιοχής στη διήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό Τσαντ για να εξεταστεί η επιδεινούμενη διαθρησκευτική σύγκρουση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οι πρώτες πτήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών αφορούν 800 πολίτες του Τσαντ καθώς πολλοί τους κατηγορούν ότι στηρίζουν τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Επίσης, ο Νίγηρας, το Μαλί, το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν υποβάλλει αίτημα να μεταφέρουν αεροπορικώς τους πιο ευπαθείς πολίτες τους από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 μετανάστες από γειτονικές χώρες ζήτησαν από τις πρεσβείες τους στη χώρα να μεριμνήσουν για την αναχώρησή τους και οι 33.000 παραμένουν και χρήζουν επείγουσας βοήθειας.
Στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σημειώννται λεηλασίες καταστημάτων ενώ από το απόγευμα της Παρασκευής έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η χώρα πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση και ένα αλυσιδωτό κύμα διαθρησκευτικής και εθνοτικής βίας μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, χριστιανού στο θρήσκευμα, τον Μάρτιο του 2013 από μια ετερόκλιτη συμμαχία μουσουλμανικών δυνάμεων, τη Σελέκα, με επικεφαλής τον Μισέλ Τζοτοντιά.
Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Δεκέμβριο που ξέσπασαν οι συγκρούσεις ενώ η Αφρικανική Ένωση έχει αναπτύξει 4.000 κυανόκρανους στη χώρα και η Γαλλία 1.600 στρατιώτες της για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί, ενώ 2,2 εκατομμύρια έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου