Στην ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την έλλειψη κοινών κριτηρίων στον καθορισμό του επισφαλούς χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει τον έλεγχο που ασκεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρεται εσωτερικό, αχρονολόγητο, έγγραφο της ΕΚΤ.
Το έγγραφο βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg News, σύμφωνα με ανταπόκριση των Sonia Sirletti (Μιλάνο) και Jeff Black (Φραγκφούρτη) που δημοσιεύεται στο BLOOMBERG με τίτλο «ECB Sees Bad-Debt Rules as Threat to Credible Bank Review».
Τα κριτήρια κατάταξης του επισφαλούς χρέους στην Ευρωζώνη παρουσιάζουν «σημαντικές διαφορές οι οποίες, εάν δεν ληφθούν υπόψη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την συνέπεια και την αξιοπιστία του ελέγχου», αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του κειμένου, συντάχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και εμπεριέχει τις τρέχουσες απόψεις της κεντρικής τράπεζας περί του θέματος. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.
Η ΕΚΤ διεξάγει μια αξιολόγηση σε τρία στάδια πριν αναλάβει την εποπτεία των 130 περίπου τραπεζών της Ευρωζώνης, τον προσεχή Νοέμβριο. Η χρήση ενός σαφούς καθορισμού του επισφαλούς χρέους θα μπορούσε να απειλήσει τις τράπεζες που επλήγησαν περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ τα πιο χαλαρά κριτήρια θα μπορούσαν να αποκρύψουν την πραγματική κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ ένας πιο αυστηρός καθορισμός του επισφαλούς χρέους θα προσέδιδε περισσότερη αξιοπιστία στο έλεγχο για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (asset quality review) ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή των stress tests, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, πριν τον προσεχή Οκτώβριο.
Όπως επισημαίνει το εσωτερικό έγγραφο όλες οι χώρες δεν είναι σε θέση να συμμορφωθούν με τα απλουστευμένα κριτήρια που έθεσε τον Οκτώβριο η ΕΑΤ για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μολονότι η ευθυγράμμιση προς αυτά κρίνεται ουσιαστική.
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τράπεζες όπως η ισπανική Banco Santander και η ελληνική Alpha Bank θα υπαχθούν στην εποπτεία της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της δημιουργούμενης τραπεζικής ένωσης, που έχει ως στόχο να μετριάσει μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις.
Read more: http://mignatiou.com/?p=19380#ixzz2qU0XaIeh
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου