Για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να «πατά» τις 1.300 μονάδες. Επίπεδα που αντιστοιχούν στις τιμές των αρχών Ιουνίου 2011. Μοχλός της αντίδρασης στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται έως 11,15% στα 0,62 ευρώ.
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις με το Τ.Τ., τόσο στις τράπεζες όσο και σε πληθώρα μετοχών εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι αγοραστές υπερίσχυσαν μετά την αρχική φυσιολογική διόρθωση.
Με αφορμή την ανάλυση της J.Ρ. Morgan που έθεσε τιμές-στόχους για τις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, κυρίως αμερικανικά funds προχώρησαν σε νέες αγορές. Σημαντική η άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank στα 0,72 ευρώ, της Εθνικής στα 4,31 ευρώ και της Πειραιώς στα 1,72 ευρώ.
Το 2014 ξεκινά λοιπόν με ανοδικό σερί έξι θετικών συνεδριάσεων (κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην αρχή του 2013) με τους αναλυτές να παρακολουθούν πλέον περισσότερες μετοχές. Ειδικότερα ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) εστιάζει σε μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας με διαμορφωμένη ανοδική φορά και σταθερή βελτίωση της οικονομικής θέσης τους.
Παράλληλα νέα μικρή υποχώρηση για την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, τη στιγμή που τα μηνύματα από τη Λισαβόνα ήταν ενθαρρυντικά για την Αθήνα. Η Πορτογαλία άντλησε 3,25 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Είναι κοινό μυστικό πως η έκδοση 5ετούς αποτελεί μύχια επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις αγορές με καλύτερους όρους.
Συνέχεια όμως είχε και η κόντρα Βερολίνου - Ουάσιγκτον για το κατά πόσον είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014. Μετά τα απαξιωτικά δημοσιεύματα των «Der Spiegel» και «Focus» και την απάντηση των «Financial Times», ήταν η σειρά της Commerzbank να χαρακτηρίσει «διόλου ρεαλιστικό το στόχο επιστροφής της χώρας στις αγορές», με τον επικεφαλής του ομίλου οικονομολόγο Γιεργκ Κρέμερ να σημειώνει πως την άποψή του τη συμμερίζονται οι περισσότεροι ειδικοί.
Παράλληλα δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν συζητάει το Βερολίνο (τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαΐου). Ο ξένος οικονομολόγος δεν διαφοροποιείται από την πάγια γερμανική θέση, πως μια λύση για το υπέρογκο χρέος (175% του ΑΕΠ) είναι ένα τρίτο πακέτο «βοήθειας» προς την Ελλάδα, κάτι που συχνά - πυκνά αναφέρει και ο Β. Σόιμπλε.
Ωστόσο η Αθήνα επιμένει, με το Bloomberg να επικαλείται δήλωση του Γ. Στουρνάρα πως η χώρα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο 6μηνο του έτους. Η συγκρατημένη αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών βασίζεται στην επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας (προ δύο ημερών), της Πορτογαλίας (χθες) και τη διάθεση που υπάρχει σε ξένους παίκτες για «τίτλους της ευρώ- περιφέρειας». Σημειωτέον, πως κυρίως το παιχνίδι των ξένων με τα ελληνικά ομόλογα (αγορασμένα σε χαμηλές τιμές) απέφερε αποδόσεις έως 47%, ενώ τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες ανάλογο ποντάρισμα επιχειρείται και στα Χρηματιστήρια των ίδιων χωρών. Το ανοδικό σερί στο ΧΑΑ ενισχύει αυτή την εκτίμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου