Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Λιγότερη κατασκοπεία ανακοίνωσε ο Ομπάμα

Περιορισμούς στη δράση των μυστικών υπηρεσιών εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι στο εξής απαγορεύει, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, την κατασκοπεία σε βάρος των ηγετών των φιλικών και συμμαχικών χωρών και ότι θέτει περιορισμούς στη συλλογή και τη φύλαξη δεδομένων.
Σε μια αναμενόμενη ομιλία, μήνες μετά τις αποκαλύψεις του πρώην σύμβουλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και το κύμα αντιδράσεων σε διεθνικό επίπεδο για τον Αμερικανό “Μεγάλο Αδελφό”, ο Ομπάμα τόνισε ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αντιληφθούν πλήρως οι ΗΠΑ τι ζημιά προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του.

“Η άμυνα του έθνους μας εξαρτάται εν μέρει από την αφοσίωση εκείνων στους οποίους έχουμε εμπιστευτεί τα μυστικά μας. Αν κάποιο άτομο που δεν εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική μπορεί να αποκαλύψει δημοσίως απόρρητες πληροφορίες, τότε δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να φροντίσουμε για την ασφάλεια του λαού μας ή να χαράξουμε εξωτερική πολιτική”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όσον αφορά στην παρακολούθηση των επικοινωνιών ξένων ηγετών ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνεται όταν απειλείται η εθνική ασφάλεια σημειώνοντας πως: “Οι ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών δικαιούνται να ξέρουν ότι εάν θέλω να μάθω τι σκέφτονται για κάποιο θέμα θα σηκώσω το ακουστικό και θα τους τηλεφωνήσω, αντί να στραφώ στην παρακολούθηση”.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν “να συλλέγουν πληροφορίες για τις προθέσεις των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο”, όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες χώρες. “Δεν πρόκειται να απολογηθούμε απλώς και μόνο επειδή οι υπηρεσίες μας είναι πιο αποτελεσματικές”, τόνισε ο Ομπάμα.
Στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στα προγράμματα παρακολούθησης θα περιληφθούν οι νέοι κανονισμοί για τη χρήση των Επιστολών Εθνικής Ασφάλειας (NSL) με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζει τις ιδιωτικές εταιρίες να παρέχουν πληροφορίες στις αρχές χωρίς να ενημερώνουν τα υποκείμενα της έρευνας.
Στο μέλλον, είπε ο Ομπάμα, το απόρρητο αυτών των επιστολών θα λήγει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκτός αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη να συνεχιστεί η μυστικότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα χρησιμοποιούν τη μαζική συλλογή δεδομένων μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την προστασία των στρατευμάτων και των συμμάχων των ΗΠΑ και για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Αναφερόμενος στα προγράμματα παρακολούθησης, είπε ότι έχει ζητήσει να τεθούν περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να φυλάσσονται από την κυβέρνηση, όμως δεν διευκρίνισε αν προτείνει να συγκεντρώνονται από τις τηλεφωνικές εταιρίες ή από κάποια άλλη υπηρεσία.
Όπως είπε, έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να του υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα σε διάστημα 60 ημερών.
Στο μεταξύ, η NSA θα χρειάζεται δικαστική έγκριση για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που φυλάει για τις τηλεφωνικές κλήσεις.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου