Του Κωστή Πλάντζου
Μακριά φαίνεται πως είναι ακόμα η ημέρα που θα ανακοινώσουν ότι επιστρέφουν οι ελεγκτές της Τρόικα, και ακόμα πιο μακριά η καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα. Αντιθέτως, πιο κοντά έρχονται τα νέα μέτρα αφού, όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο η Τρόικα θα ζητήσει το «λογαριασμό».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο δεν φαίνεται να βιάζονται, αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα μέτωπα στη διαπραγμάτευση, ανατρέποντας ό,τι χρονοδιάγραμμα είχε προετοιμάσει η Αθήνα. Το χρονικό ορόσημο που θέτει τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Επιζητεί να έχει υπάρξει έως τότε μια «συμφωνία προόδου», προκειμένου εν συνεχεία να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.
Τα μηνύματα όμως που έρχονται από το εξωτερικό, άλλα δείχνουν. Σαν να μην έφτανε η απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των ενστόλων, τα «κλειδικά» για την επιστροή της Τρόικας έχει πάρει πλέον ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελεί νέο «προαπαιτούμενο» για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Κάτι παραπάνω από σαφείς έκανε τις διαθέσεις των ελεγκτών αξιωματούχος της Κομισιόν ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε πως «τους επόμενους 2-3 μήνες δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία».
Διευκρίνισε όμως ότι «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο» ανέφερε.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέχρι τον Μάρτιο ή τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Οι επικεφαλής της τρόικας όμως συνεχίζουν να απαιτούν και λίστα με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά θα καθυστερήσουν να φέρουν ταμειακά αποτελέσματα. Μεταφέρουν έτσι την πίεση στην ελληνική πλευρά να ετοιμάσει λίστα μέτρων που θα εφαρμόσει, γνωρίζοντας ότι τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού δημοσίου δεν μπορούν να καλύψουν τις λήξεις ομολόγων του Μαΐου αν δεν έρθουν οι επόμενες δόσεις των δανείων.
Ήδη στο Γιούροργκουπ της ερχόμενης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα, δοκιμάζοντας τις διαθέσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αν και θα προτάξει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του, η προεκλογική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη δεν φαίνεται να ευνοεί μια πολιτική διαπραγμάτευση και λύση για τη χώρα μας.
Αξιωματούχος της Κομισιόν μάλιστα ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι το Γιούρογκρουπ θα αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, συμπληρώνοντας «Όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν» τόνισε.
Η ίδια πηγή απέδωσε μεγάλη σημασία και στην τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικα, δείχνοντας πως θα αποτελέσει τη βάση και για το αν θα χρειαστεί η Ελλάδα να ζητήσει νέο δάνειο και νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μετά το 2014.
Πηγή: Νέα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο και στο βάθος… νέο δάνειο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/37354/nea-metra-mehri-ton-martio-kai-sto-vathos-neo-daneio#ixzz2rViULiy5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου