Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Το «μπρα ντε φερ» στην Ουκρανία

Στο γραφείο του βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από τέσσερις ημέρες αναρρωτικής άδειας, μόνο που οι επιλογές που έχει για να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι πλέον πολύ περιορισμένες.

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κίεβο. Στη φωτογραφία, διαδηλωτές... προπονούνται για τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας
Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κίεβο. Στη φωτογραφία, διαδηλωτές... προπονούνται για τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας
Θα πρέπει είτε να επιλέξει μεταξύ της βίαιας καταστολής (η αντιπολίτευση έχει εκφράσει φόβους ότι είναι πιθανή μία επέμβαση του στρατού), είτε να ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ψαλιδιστούν σημαντικά οι εξουσίες του.

Το πρώτο του πάντως μέλημα, μετά την επιστροφή του από μια απουσία που μερικοί θεώρησαν τέχνασμα τακτικής για να κερδίσει χρόνο, είναι να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό για να διαδεχθεί τον Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου υπό την πίεση του κινήματος διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Βολοντίμιρ Ράιμπακ, δήλωσε σε βουλευτές, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του σώματος, ότι ο πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του να συζητήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης το όνομα του διαδόχου του Αζάροφ (είχε προτείνει στον Αρσένι Γιατσένιουκ, του κόμματος «Πατρίδα» της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, την πρωθυπουργία της χώρας και τη θέση «αναπληρωτή πρωθυπουργού για ανθρωπιστικά θέματα» στον ισχυρότερο αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο, θέσεις τις οποίες και αρνήθηκαν). Διευκρίνισε ωστόσο πως ο Γιανουκόβιτς δεν έχει υποβάλει καμιά σχετική πρόταση στο Κοινοβούλιο.
ΝΤ. ΜΠΟΥΛΑΤΟΦ
ΝΤ. ΜΠΟΥΛΑΤΟΦ
Σε άλλες παραχωρήσεις, ο Γιανουκόβιτς ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση των πρόσφατων νόμων κατά των διαδηλώσεων και προσέφερε αμνηστία υπό όρους σε ακτιβιστές που συνελήφθησαν κατά την αναταραχή.
Ωστόσο, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενθαρρυμένοι από την υποστήριξη ΗΠΑ και ΕΕ -που περιλαμβάνει και υποσχέσεις γενναιόδωρης οικονομικής βοήθειας- ασκούν πίεση για περαιτέρω παραχωρήσεις. Επιδιώκουν μια ευρύτερη αμνηστία στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν συλληφθεί, καθώς και να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο σύνταγμα, πράγμα που θα σημάνει ότι οι προεδρικές εξουσίες του Γιανουκόβιτς θα μειωθούν.
Διαδηλωτές
Πάντως, ηγετικά στελέχη του λεγόμενου Δεξιού Τομέα και βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν συμφώνησαν χτες να αποχωρήσουν από την Οδό Χρούστσεφσκι και το κτίριο του δήμου της πόλης του Κιέβου, αν οι πάνω από 100 ακτιβιστές αφεθούν ελεύθεροι έως την Παρασκευή.
Η πλειοψηφία, ωστόσο, των διαδηλωτών επιμένει στην παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στους δρόμους για όσο χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο Γιατσένιουκ δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει, σήμερα κιόλας, το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης για συνταγματική αλλαγή. Βέβαια, οι κομματικές συμμαχίες στη Βουλή είναι εξαιρετικά ρευστές και είναι αμφίβολο κατά πόσο η αντιπολίτευση μπορεί να πλειοψηφήσει. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα τεθεί ξανά σε ισχύ το σύνταγμα που είχε υιοθετηθεί το 2004 κατά τη διάρκεια της «Πορτοκαλί Επανάστασης» που περιορίζει την προεδρική εξουσία. Μία «συνταγματική αλλαγή», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, θα «ακυρώσει τις δικτατορικές δυνάμεις του προέδρου και θα μεταφέρει το δικαίωμα της διακυβέρνησης της χώρας στον ουκρανικό λαό».
Η Μόσχα πάντως δεν βλέπει με καλό μάτι την όποια συνταγματική αναθεώρηση και κάλεσε την ουκρανική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις «απειλές» και τα «τελεσίγραφα» ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να βγει από τη «βαθιά κρίση, παραμένοντας εντός του συνταγματικού πλαισίου», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
«Πάγωσε» τη βοήθεια η Ρωσία, «ουκρανικό σχέδιο» από ΕΕ
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται υπό στενό πρέσινγκ όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ουκρανία είχε εξασφαλίσει υπόσχεση από τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων, έχει λάβει 3 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα, ενώ, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η επόμενη δόση των 2 δισ. θα καθυστερήσει έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και τι είδους κυβέρνηση θα είναι (με λίγα λόγια αν θα είναι αρεστή στη Μόσχα).
Πρόβλημα με το φυσικό αέριο
Στο μεταξύ, εν μέσω πολικού ψύχους, η ενεργειακή εταιρεία Naftogas δήλωσε πως ίσως δεν μπορέσει να πληρώσει την Gazprom για το ρωσικό αέριο που εισάγει.
Αντιθέτως ΕΕ και οι ΗΠΑ καταρτίζουν, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ένα «ουκρανικό σχέδιο» βοήθειας που θα αποτελείται όχι μόνο από χρήματα αλλά και από «εγγυήσεις», υλική βοήθεια και επενδύσεις για να τονωθεί το νόμισμα της Ουκρανίας. Αντίθετα, δε, με προηγούμενα πακέτα βοήθειας που συμφώνησε να χορηγήσει η ΕΕ, αυτό δεν θα εξαρτηθεί από μία συμφωνία του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντ. Μπουλάτοφ
Ο ματωμένος ακτιβιστής
Το ματωμένο πρόσωπο του Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος εντοπίστηκε προ ημερών αιμόφυρτος και βαριά κακοποιημένος έπειτα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης.
Από την Κυριακή ο 35χρονος ακτιβιστής, πατέρας τριών παιδιών, βρίσκεται για νοσηλεία σε νοσοκομείο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς, ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες ενεπλάκησαν και δυτικοί διπλωμάτες, δικαστήριο ήρε την κατηγορία περί υποκίνησης «μαζικών ταραχών» σε βάρος του -με βάση την οποία η αστυνομία είχε αποπειραθεί να τον συλλάβει σε μια κλινική του Κιέβου- και ενέκρινε την έξοδό του από τη χώρα για να λάβει ιατρική περίθαλψη.
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βίλνιους δήλωσε πως ο Μπουλάτοφ τούς ζήτησε να μεταφέρουν το μήνυμα πως, «παρά το ότι νιώθει σχεδόν διαλυμένος σωματικά, το ηθικό του δεν έχει σπάσει και μόλις είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα, θα συνεχίσει αυτό που άρχισε και θα δώσει μάχη για τη δημοκρατία».
Ο Μπουλάτοφ, ο οποίος έχει έντονους πονοκεφάλους, απέφυγε να δώσει συνέντευξη για λόγους υγείας. Η εκπρόσωπος είπε ότι ο Ουκρανός ζήτησε από τους γιατρούς του να μη δίνουν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας του.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63958213

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου