Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ουκρανία: «Kατεπείγουσες» συνομιλίες με γειτονικές χώρες για το φυσικό αέριο

Η Ουκρανία διεξάγει κατεπείγουσες συνομιλίες με ευρωπαϊκές γειτονικές της χώρες για το ενδεχόμενο να εισάγει φυσικό αέριο από αυτές, μετά τις «πολιτικές» αυξήσεις της τιμής του προϊόντος που επέβαλε η Ρωσία, δήλωσε ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σήμερα.
Είναι επείγον να εξασφαλιστεί η προμήθεια αερίου σε προσιτή τιμή για την Ουκρανία, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων που προσέφερε η Μόσχα στο Κίεβο, με αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας σχεδόν να διπλασιαστεί μέσα σε τρεις ημέρες, επισημαίνουν αναλυτές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν γίνει εχθρικές μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του και την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Η διένεξη έχει μετατραπεί σε μια από τις σοβαρές κρίσεις στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η Ουκρανία καλύπτει το 50% των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία και αποτελεί επίσης μια χώρα από την οποία διέρχονται οι αγωγοί που μεταφέρουν τις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένει να λάβει σύντομα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει μιας νέας δανειακής συμφωνίας, αλλά βαρύνεται από μεγάλα χρέη και η οικονομία της βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση.
«Διεξάγουμε κατεπείγουσες συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ένας τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα είναι να αντιστραφεί η ροή των αγωγών από τις χώρες της ΕΕ», είπε ο Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι οι βασικές χώρες-υποψήφιες για κάτι τέτοιο είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
«Σε τεχνικό επίπεδο η ιδέα της αντιστροφής της ροής δεν εγείρει προβλήματα κι ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα λάβουν τη σωστή απόφαση. Αν (η απόφασή τους) είναι να αντιστραφεί (η ροή του αερίου), αυτό σημαίνει ότι η τιμή του αερίου θα είναι κατά 150 δολάρια χαμηλότερη από αυτή του ρωσικού αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί την αντιστροφή της κατεύθυνσης της ροής των αγωγών παράνομη.
Η Μόσχα αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου που προσφέρει στην Ουκρανία στα 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι το Κίεβο καλείται να καταβάλει πλέον την ίδια τιμή με άλλους πελάτες της Gazprom στην κεντρική Ευρώπη. Ο Γιατσενιούκ χαρακτήρισε τις αυξήσεις αυτές «απαράδεκτες», ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει επίσης η Ρωσία να μειώσει τις ποσότητες του αερίου που προμηθεύει στη χώρα του για να κλιμακώσει την πίεση την οποία ασκεί στο Κίεβο.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/761338/article/epikairothta/kosmos/oykrania-katepeigoyses-synomilies-me-geitonikes-xwres-gia-to-fysiko-aerio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου