Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πώς αλλάζουν τον χάρτη οι επενδύσεις των αμερικανικών funds στις ελληνικές εταιρείες

Πώς αλλάζουν τον χάρτη οι επενδύσεις των αμερικανικών funds στις ελληνικές εταιρείες

Δυο μετοχικά ποσοστά και μια εταιρεία κοινής ωφέλειας απέκτησε σε 3 ημέρες το Fund του Paulson - Πού στοχεύουν οι τοποθετήσεις από Fairfax-Βaupost-York

Του Δημήτρη Παφίλα


Η μετεξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας συνεχίζεται ακάθεκτη ενόσω οι εγχώριοι “Βενετοί” και “Πράσινοι” αναλώνονται σε μια μάχη ισχύος που εν μέρει μοιάζει με “αδειανό” πουκάμισο στο τέλος της ημέρας, διότι ο έλεγχος των τραπεζών και κατά συνέπεια ένα μέρος της οικονομίας περνά σταδιακά σε ξένα κεφάλαια.

Μέσα σε τρεις ημέρες το fund του κ. John Paulson, το Paulson&Co απέκτησε εμφανή πλέον συμμετοχή σε δύο τράπεζες Πειραιώς (6,62%) και Alpha (5,42%) και μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, την ΕΥΔΑΠ, με ποσοστό 10%.

Η κίνηση του John Paulson - όπως και των υπόλοιπων Αμερικανών ή Καναδών - για τους μυημένους δεν είναι διόλου παράδοξη:  Πρώτα απ ΄όλους, τα αμερικανικά  funds αγόρασαν ελληνικά ομόλογα και μετοχές τον Ιούνιο του 2012.

Τώρα υποδεικνύουν πάλι τον δρόμο διότι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί και ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα πέσει, όταν θα αρχίσει το τύπωμα χρήματος στην Ευρώπη. 

Και σε ότι αφορά το πολιτικό ρίσκο σε μια ενδεχόμενη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα είδους ρίσκο.

(Αν το καλοσκεφθεί κανείς αγοράζουν ελληνικές μετοχές με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,3885 και ενδεχομένως να πουλήσουν με ένα ισχυρότερο δολάριο).   

Μάλιστα, ένας διορατικός Έλληνας χρηματιστής είχε επισημάνει εγκαίρως στο Newmoney.gr “ότι τα αμερικανικά funds θα εντείνουν τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα. Πρώτα ήταν οι τραπεζικές μετοχές και ακολουθούν εταιρείες αξίας.                   

Από το σορτάρισμα  των ομολόγων στο “στοίχημα” των  ελληνικών τραπεζών  ο Paulson

Η διαδρομή του Paulson είναι διδακτική. Το Fund του ανθρώπου που κάποτε έπαιζε καθοδικά την Ελλάδα πουλώντας ελληνικά ομόλογα, τώρα αγοράζει ελληνικές τράπεζες, συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου και αγοράζει εταιρείες κοινής ωφέλειας με σημαντική αξία.

Ο Paulson που συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου τώρα απέκτησε σημαντικό ποσοστό καθώς το στοίχημα είναι συγκεκριμένο. Εάν από τις προβλέψεις και διαγραφές δανείων που έχουν πάρει οι ελληνικές τράπεζες επιστρέψουν χρήματα τότε τα κέρδη θα είναι τεράστια για τους ξένους επενδυτές.

Τα καθυστερούμενα δάνεια διαμορφώνονται σε 75 δισ. ευρώ- και πολλά από τα  προβληματικά ήδη βρίσκονται σε ειδικές διευθύνσεις των Τραπεζών (όπως στην Πειραιώς, στην Eurobank κα)  προκειμένου να αξιοποιηθούν και να πωληθούν ως πακέτα προς ξένους επενδυτές, είτε να χρησιμοποιηθούν για να αντληθούν κεφάλαια.

Ήδη μετά την πώληση δανείων της Citibank προς το Baupost (τα οποία αγοράστηκαν 78 εκατ. ευρώ με ονομαστική αξία 250 εκατ. ευρώ), υπάρχει μια άλλη διαπραγμάτευση απο το Fortress (κ. Σαμυ Δαϊυδ) το οποίο πρόκειται να αποκτήσει δάνεια εισηγμένης εταιρείας και να εκδώσει ομολογίες.

Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ

Η απόκτηση του 10% της ΕΥΔΑΠ ενδέχεται να  αποβεί στο “πετράδι'”του στέμματος για τον Paulson. H εταιρεία έχει μειώσει δραστικά το κόστος, διανέμει μέρισμα  και εξετάζει σημαντική επιστροφή κεφαλαίου. Το Fund του Paulson θα έχει έσοδα δηλαδή, έχοντας αποκτήσει μετοχές με discount ( 8,10 ευρώ ).

Το ποσοστό, όμως, στην Ευδαπ είναι σε μια εταιρεία - η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί  - με την επέκταση της Αττικής προς τις περιοχές της θάλασσας. Εκτός των άλλων επίσης η εταιρεία ανήκει σ ένα κλάδο ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς οι πηγές ύδατος στερεύουν παγκοσμίως. Χρηματιστηριακά και υπό κανονικές συνθήκες η κεφαλαιοποίηση της Ευδαπ μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.     
                        
Οι τοποθετήσεις από Fairfax – Υork Capital

Το ίδιο και ίσως  μεγαλύτερο στοίχημα για τις τράπεζες έχει αναλάβει η ομάδα της FAIRFAX στην Eurobank ( με μετόχους όπως ο κ. W. Ross, το Capital, Fidelity ). Για το Fairfax, η επένδυση μοιάζει μικρή ( 1% του χαρτοφυλακίου των 36 δισ. ευρώ)  ωστόσο  το Fairfax έχει αποκτήσει επίσης  τον έλεγχο της Eurobank Properties και διαθέτει σημαντική συμμετοχή στην Μυτιληναίος με προοπτική να φθάσει το 10%.

Σημαντική συμμετοχή  άνω του 7% κατέχει στην ΓΕΚ - Τέρνα  και Τέρνα  Ενεργειακή το York Capital που χρηματοδοτεί με μια συγκεκριμένη δομή την ελληνική εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου