Με την πρώτη ματιά, η έβδομη επίσκεψη της Καγκελαρίου Angela Merkel στην Κίνα ήταν συνηθισμένη. Οι συνήθεις συμφωνίες έκλεισαν, για παράδειγμα, η Volkswagen και η κρατική Κινεζική εταίρος της FAW συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέα εργοστάσια συναρμολόγησης στις πόλεις της ανατολικής ακτής Τιενζίν και Τσινγκτάο. Συνοδευόμενη από τη συνήθη αντιπροσωπεία των επιχειρηματιών, η Merkel επισκέφτηκε την Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της νοτιο-δυτικής επαρχίας του Σετσουάν και επισκέφθηκε ένα υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής της Volkswagen στην περιοχή. Η κινεζική κυβέρνηση προωθεί την Τσενγκντού ως ένα σημαντικό κομβικό σημείο για επενδύσεις και ως κατέχουσα ηγετική θέση στην αστικοποίηση. Οι γερμανικές εταιρείες, όπως η Volkswagen φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν και να επαναλάβουν στην ενδοχώρα την επιτυχία που είχαν στις ακτές.
Στην πραγματικότητα, η γερμανική επιχειρηματικότητα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Σε ένα προσχέδιο εγγράφου που διέρρευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Κινεζική-Γερμανική Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (DCBWA), μια οργάνωση που ασκεί πιέσεις για λογαριασμό γερμανικών και κινεζικών εταιρειών, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πείσει το γερμανικό κοινό να είναι πιο θετικό σχετικά με την Κίνα. Δήλωσε: «Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών να προωθήσουν από κοινού μια καλή εικόνα των κινεζικών επιχειρήσεων στη Γερμανία». Πρότεινε ακόμη και το να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για την ανάπτυξη κινεζικών επιχειρήσεων στη Γερμανία μέσω της δημιουργίας μιας θερμοκοιτίδας. Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί για αυτές τις ιδέες και δεν έχει ακόμη σχολιάσει.
Ωστόσο, με μια δεύτερη ματιά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι, αντί να δίνει στη Γερμανική επιχειρηματικότητα αυτό που ζητεί, η Merkel γίνεται στην πραγματικότητα σκληρότερη έναντι της Κίνας. Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang στο Πεκίνο, από τη Merkel ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες αποκαλύψεις για έναν φερόμενο ως κατάσκοπο των Αμερικανών στις τάξεις της Bundesnachrichtendienst (BND), της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Καθιστώντας σαφές ότι πήρε την υπόθεση πολύ σοβαρά, εμμέσως επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες μπροστά στους Κινέζους οικοδεσπότες της.
Αλλά, περιέργως, στη συνέχεια γύρισε το θέμα της κατασκοπείας στον Κινέζο ομόλογό της. Λίγο πριν αναχωρήσει η Merkel για την Κίνα, ο πρόεδρος του συνταγματικού θεσμικού οργάνου της Γερμανίας είχε προειδοποιήσει ότι ορισμένες εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μιαν αυξανόμενη απειλή βιομηχανικής κατασκοπείας από Κινεζικούς κυβερνητικούς οργανισμούς με τεράστιους πόρους. Στη δήλωσή της κατά τη συνέντευξη Τύπου, αφού μίλησε για τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ, η Merkel τόνισε πως η Γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται, επίσης, στην βιομηχανική κατασκοπεία. Φυσικά, ο Li δεν έκανε κανένα σχόλιο για αυτήν την παρατήρηση, δεν ταίριαζε με τον αντιαμερικανικό τόνο τον οποίον επιθυμούσε.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Θάλασσα και τη Νότια Θάλασσα της Κίνας φαίνεται, επίσης, να έχουν οδηγήσει σε μια λεπτή αλλαγή στη Γερμανική κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις εδαφικές διαφορές στην Ανατολική Ασία. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Γερμανική κυβέρνηση είχε απλώς απευθύνει έκκληση στην Κίνα να αναζητήσει την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων με τους γείτονές της. Φάνηκε πως επιθυμούσε πάνω απ’ όλα να αποφύγει την εμπλοκή της πολιτικής στο δρόμο της επιχειρηματικότητας. Αλλά λίγο πριν την επίσκεψη της Merkel στην Κίνα, ένας Γερμανός εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία εξέφρασε την ικανοποίησή της με την επανερμημεία της πασιφιστικής ρήτρας του συντάγματος της Ιαπωνίας, του Άρθρου 9, προκειμένου να δοθεί την Ιαπωνία το δικαίωμα της «συλλογικής αυτοάμυνας», κάτι στο οποίο το Πεκίνο εναντιώνεται ανυποχώρητα. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανική κυβέρνηση εμπλέκεται στις ιδιαιτερότητες του καυγά Κίνας-Ιαπωνίας με αυτόν τον τρόπο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του με την Merkel, όπως ήταν αναμενόμενο ο Li επεσήμανε ότι η Ιαπωνία είχε ξεκινήσει ένα επιθετικό πόλεμο εναντίον της Κίνας πριν από ακριβώς 77 χρόνια.
Έτσι, αν και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας, η Καγκελάριος φαίνεται όλο και πιο πρόθυμη να επισημάνει τις σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών. Η βιομηχανική κατασκοπεία και οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Κινεζική εξωτερική πολιτική είναι δύο παραδείγματα. Πάνω από όλα, όμως, η Merkel θα πει τη γνώμη της σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής ελευθερίας. Στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα η καγκελάριος δεν μάσησε τα λόγια της, όταν περιέγραψε τί σήμαινε γι ΄αυτήν ως κάποια που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία το να γευτεί επιτέλους την πολιτική ελευθερία. «Είκοσι πέντε χρόνια πριν, την εποχή της ειρηνικής επανάστασης στη ΛΔΓ, ήμουν αρκετά τυχερή για να βιώσω τον τρόπο με τον οποίον η ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση της γνώμης ήταν ξαφνικά δυνατές». Η έννοια της δήλωσης αυτής για την Κίνα δεν μπορεί να χάθηκε μεταξύ των φοιτητών που την άκουγαν: έχουν περάσει 25 χρόνια από τα γεγονότα της Πλατείας Τιεν Αν Μεν όπως και από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Της Angela Stanzel
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.ecfr.eu/blog/entry/a_subtle_change_in_merkels_tone_on_china
ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου