Τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, που στηρίζονται στην καταμέτρηση του 44% των εκλογικών τμημάτων, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 56,4%, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου το 34,9% και ο Σελαχατίν Ντεμίρτας το 8,4%. Σε 61 από τους 81 νομούς, προηγείται ο Ερντογάν, σε 12 νομούς, ο Ιχσάνογλου και σε 8 νομούς ο Ντεμίρτας.
Το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη προβλεφθεί από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, Ο πρόεδρός της KONDA κ. Ταρχάν Ερντέμ είχε υποστηρίξει ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην τακτική της πόλωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν. "Η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ταυτότητες σημαδεύει την τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια", είχε πει σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ερντέμ και είχε τονίσει την ικανότητα του πρωθυπουργού Ερντογάν να εκμεταλλεύεται την σύγκρουση προς όφελος του.
"Τώρα έχουμε δύο πλευρές που αντιδρούν σε όλα τα θέματα μέσα από τις ήδη γνωστές παραμέτρους, που συγκρούονται απολύτως μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους . Οι δύο αυτές πλευρές μεταμορφώνοντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές, οικονομικές, και κοινωνικές ταυτότητες, έχουν ήδη διαμορφώσει δύο νέες πολιτικές ταυτότητες", λέει ο κ. Ερντέμ.
Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την τακτική του κ Ερντογάν επιλέγοντας ένα κοινό υποψήφιο που προέρχεται από την συντηρητική σουνιτική κοινότητα. Αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν τις προσδοκίες της. Ως βασικό λόγο της αποτυχίας της στρατηγικής της αντιπολίτευσης αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές την αδυναμία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να συμφιλιωθεί με τις αλεβιτικές παραμέτρους του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Στην διάσταση αυτή της προεκλογικής εκστρατείας αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές και τις αναφορές στα θέματα των ταυτοτήτων που έκανε συχνά ο πρωθυπουργός Ερντογάν τονίζοντας τις σχέσεις της ηγεσίας του CHP με την Αλεβιτική κοινότητα.
Η τακτική αυτή παραβιάζει την παράδοση αποφυγής αναφοράς σε θέματα ταυτοτήτων, αποδείχθηκε μεν αποτελεσματική, αλλά έχει καταγγελθεί ως λαϊκιστική και επικίνδυνη.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου