Η Ρωσία χθες παρουσίασε το βασικό σχέδιο των αντιποίνων της στο «Τρίτο Στάδιο» των κυρώσεων της ΕΕ που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Δήλωσε ότι τώρα θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, κρέατος (και ψαριών) και γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ (καθώς επίσης και από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία).
Πώς θα επηρεάσει αυτό την Ευρώπη;Αυτό το χρήσιμο διάγραμμα δίνει μια ιδέα για το συνολικό επίπεδο των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία. Όπως εμφανίζει το παραπάνω πλαίσιο, οι αγροτικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο περίπου 7% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ. Από αυτές, το 10% πηγαίνει στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι οι αγροτικές εξαγωγές αντιστοιχούν σε περίπου 0,7% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τα συγκεκριμένα μέρη που αποτελούν στόχο στις κυρώσεις.
Όσον αφορά συγκεκριμένες χώρες, το διάγραμμα παρακάτω αναδεικνύει ότι οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία), θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, από άποψη εμπορίου ως ποσοστού του ΑΕΠ. Σε απόλυτους όρους, οι Πολωνία, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία θα αντιμετωπίσουν επίσης απώλειες.
Πώς θα επηρεάσει αυτό την Ρωσία;Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η πιθανή επίδραση θα είναι υψηλότερες τιμές για τους Ρώσους καταναλωτές (οδηγώντας υψηλότερα και τον πληθωρισμό) και μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές. Όπως επισημάναμε προηγουμένως, η Ρωσία εισάγει ορισμένα αγροτικά προϊόντα αλλά που αντιστοιχούν μόλις στο 1,2% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό επισκιάζεται από ορισμένες από τις άλλες εισαγωγές της.
Ακόμη κι έτσι, αντιστοιχεί σε περίπου 13,3% των συνολικών εισαγωγών. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι για να αντικατασταθεί, αλλά η Ρωσία έχει μερικές επιλογές:
Διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής: Δεν είναι αδύνατο, δεδομένων των φυσικών πόρων και της γης που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία καθώς και των πόρων του κράτους (αν και αυτοί θα μπορούσαν να δεχθούν ένα πλήγμα λόγω της κλιμάκωσης των κυρώσεων). Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, αυτό ήταν εδώ και καιρό στη λίστα της Ρωσίας με τα πράγματα προς τα οποία θα ήθελε να κινηθεί η Ρωσία.
Διεύρυνση της παραγωγής με τους εταίρους στην Ευρασία: Ως μέρος της συνεχιζόμενης απάντησής της στην κρίση, η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς με τα γειτονικά κράτη και συγκεκριμένα με τα μέλη της νεοσύστατης Ευρασιατικής Ένωσης. Ορισμένα από αυτά τα κράτη θα έχουν σημαντικούς αγροτικούς κλάδους, αν και είναι απίθανο να βρίσκονται σύντομα σε θέση να προμηθεύουν μια χώρα στο μέγεθος της Ρωσίας.
Να κοιτάξει πέρα από τα συνηθισμένα: Οι φήμες ότι η Ρωσία προσπαθεί να συνάψει αγροτικές συμφωνίες με τη Λατινική Αμερική, αφθονούν, ενώ (όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες) η Ρωσία θα κοιτάξει πιθανώς και προς την Κίνα για στήριξη. Αυτό θα υπονόμευε ασφαλώς κάθε προσπάθεια ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο, θα βοηθούσε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις.
Όλα αυτά δημιουργούν το σκηνικό για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο;Ευτυχώς, όχι ακόμη. Οι κυρώσεις και προς τις δύο πλευρές, παραμένουν αρκετά στοχευμένες και συγκεκριμένες. Έτσι, είναι δύσκολο να δούμε πώς οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει τη θέση της. Αυτό τροφοδοτεί ένα ευρύτερο συναίσθημα ανησυχίας όταν πρόκειται για τους ιδιωτικούς τομείς και των δύο πλευρών, που κάνουν business μαζί. Αυτή ή έμμεση ή de fact διακοπή του εμπορίου, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση από αυτή την κλιμάκωση.
Πηγή: http://openeuropeblog.blogspot.gr/2014/08/what-will-impact-of-russian-retaliatory.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου